KLM Open 2013

KLM Open – Luiten aan kop na dag 3 KLM Open

14-09-2013-luiten

14-09-2013-luitenNederlandse nummer 1 zondag in laatste flight met Jiménez

Nederlandse golfliefhebbers kunnen zich opmaken voor een prachtige laatste dag van het KLM Open. Tien jaar nadat Maarten Lafeber op de Hilversumsche Golfclub won, is er een grote kans op een nieuwe Nederlandse winnaar in het KLM Open.

Joost Luiten speelde in zwaar weer een sterke ronde in 66 slagen (-4) en begint zondag als leider. Hij speelt in de slotronde in de laatste flight met Miguel Angel Jiménez, die na een ronde 70 een slag achter staat op Luiten en gelijk met de Ier Damien McGrane. De Nederlander start zondag om 10:35 uur.

De 27-jarige Luiten won al twee keer op de European Tour, de laatste keer in juni van dit jaar. In 2007 eindigde hij tweede in het KLM Open op de Kennemer, maar de Nederlander waarschuwt dat een overwinning in het 94ste KLM Open nog heel ver weg is: ‘We moeten nog een kwart van het toernooi spelen en er kan nog heel veel gebeuren. Andere jongens kunnen verrassende dingen doen en ik moet zélf heel goed spelen.’

Luiten begon de derde dag op de gedeelde zevende plaats met een toernooitotaal van -6. Zijn ronde 66 (zes birdies en twee bogeys) was de beste score van de dag. Ondanks de moeilijke weersomstandigheden maakte hij zes birdies. Twee keer maakte hij een chip-in voor birdie.

‘Het was zwaar en een kwestie van overleven, vooral op de eerste negen’, zei Luiten. ‘Maar ik probeer vooral te genieten. Het is geweldig dat er zo veel mensen waren ondanks de regen en je weet dat iedereen achter je staat, dus je moet gewoon zo goed spelen als je kan en dat probeer ik.’

De Rotterdammer is nummer 23 in de Race to Dubai, de Europese jaarranglijst. Met een overwinning stijgt hij niet alleen flink op de Europese en wereldranglijst, maar zal hij ook goede zaken doen in de kwalificatierace voor het Europese Ryder Cup-team.

Maar voor een overwinning moet Luiten eerst afrekenen met o.a. Miguel Angel Jiménez. De 49-jarige Spanjaard won al negentien toernooien op de European Tour en hij won al eenmaal het KLM Open, negentien jaar geleden op de Hilversumsche Golfclub.

De derde plaats wordt gedeeld door de Ier Damien McGrane en de Fransman Julien Quesne, die twee slagen achter staan op Luiten. De Engelsman Paul Casey steeg dankzij een ronde 68 naar de gedeelde achttiende plaats.

Wil Besseling speelde de derde ronde in 71 slagen (+1) en steeg daarmee van de gedeelde 42ste naar de gedeelde 31ste plaats.

‘Het was afzien’, zei Besseling over de regen en stormachtige windvlagen op de Kennemer. De Noord-Hollander gaf met een voorbeeld aan hoe hard de wind zaterdag waaide: ‘Vandaag speelde ik op hole 16 driver en ijzer-2 terwijl het gistere houten-3 en ijzer-7 was.’

De Belg Thomas Pieters is net als Besseling gedeeld 31ste. Rowin Caron, de derde Nederlander die de cut haalde, is na een ronde 73 gedeeld 53ste.

Bezoekers van het toernooi wordt aangeraden om vroeg naar Zandvoort te komen. De laatste flight, met Joost Luiten, begint al om 10.35 uur.

Het KLM Open is onderdeel van de European Tour. Het toernooi wordt ondersteund door de partners KLM, Deloitte en ABN AMRO en wordt georganiseerd door TIG Sports. Het KLM Open is een van de best bezochte meerdaagse sportevenementen van Nederland en is in 2012 voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot het meest duurzame golftoernooi van Europa. Het totale prijzengeld voor 2013 bedraagt €1,8 miljoen.

Foto Joost Luiten (Getty Images)