KLM Open 2013

KLM Open – Joost Luiten 7e twee Spanjaarden leiden

13-09-2013-luiten

13-09-2013-luitenNederlander 3 slagen achter Spaans duo Jiménez en Larrazábal

Joost Luiten stond na dag 1 net buiten de top-3 maar door een sterke ronde 65 (-5) op vrijdag begint de ‘local hero’ het weekend van het 94ste Open als nummer 7.

‘Het was een goede ronde’, zei Luiten tegen een grote verzameling Nederlandse journalisten op de Kennemer Golf & Country Club in Zandvoort. ‘Ik ben tevreden en sta op een mooie positie om het weekend mee in te gaan.’

De Nederlander die in 2007 tweede werd in het KLM Open op de Kennemer heeft zin in de laatste twee eonden: ‘Nog twee keer 65 en dan heb je een goede kans om te winnen …’

Van de zestien Nederlanders hebben er drie de cut gehaald: Luiten, Wil Besseling en Rowin Caron. Besseling en Caron zijn met -2 na 36 holes gedeeld 42ste.

Opmerkelijk was de prestatie van de 19-jarige amateur Rowin Caron op dag 2 van het KLM Open. Hij speelde net als Luiten een fraaie ronde in 65 slagen (-5). Omdat hij als enige amateur de cut heeft overleefd, is nu al zeker dat hij op zondag de Robbie van Erven Dorens Trofee zal winnen.

‘Ik had het gevoel in een flow te zitten’, zei Caron over zijn tweede ronde. ‘Ik wist onderweg niet eens wat mijn score was en dat is vaak een goed teken.’ Caron speelt bij Golfclub Prise d’Eau en combineert een studie en topgolf in de VS.

Maarten Lafeber en Robert-Jan Derksen misten de cut op één slag. De twee ervaren European Tour-spelers gingen beide dagen rond in 70 slagen. Ze leken vrijdag makkelijk de cut te gaan halen, maar maakten fouten aan het einde van hun ronde. Ook Richard Kind, vorig jaar op de Hilversumsche met een 21ste plaats de beste Nederlander, miste de cut op één slag.

Twee Spaanse leiders

Miguel Angel Jiménez, leider na dag 1, speelde een prima tweede ronde in 67 slagen en staat op -9 na twee ronden.

Jiménez is 49 en de oudste winnaar op de European Tour ooit. Vorig jaar won hij het Hong Kong Open en toen was hij 48 jaar en 318 dagen oud. Hij heeft negentien keer gewonnen op de European Tour, waarvan dertien keer sinds hij veertig is. Jiménez won het KLM Open eenmaal: negentien jaar geleden op de Hilversumsche.

‘Deze baan past bij me’, zei de Spanjaard na zijn tweede ronde over de Kennemer. ‘Hij is niet al te lang en je moet de bal op de juiste plekken slaan. Ik hou van dit soort linksbanen en m’n spel voelt goed.’

Robert-Jan Derksen speelde de eerste twee ronden met Miguel Angel Jiménez. De Nederlander had veel complimenten voor de Spaanse rutinier: ‘Het is geweldig hoe hij speelt en hoe hij geniet. Zijn ballen binnen de 100 meter zijn fantastisch. Het spelletje lijkt heel makkelijk als je hem ziet spelen.’

Later op de dag bereikte Pablo Larrazábal, een 30-jarige landgenoot van Jiménez, ook de score -9, dankzij een ronde 66. Larrazábal maakte zes birdies en twee bogeys.

Simon Dyson, drievoudig KLM Open-winnaar, is gedeeld derde. Hij klom vrijdag fink in het klassement door een ronde in 63 slagen (-7), een evenaring van zijn eigen baanrecord uit 2009.

Het 20-jarige Italiaanse talent Matteo Manassero en de Belg Thomas Pieters zijn halverwege het toernooi gedeeld 42ste. De Engelse Ryder Cup-speler Paul Casey haalde net de cut en is gedeeld 66ste. Nicolas Colsaerts uit België heeft zich na ronde 1 teruggetrokken omdat hij griep heeft gekregen.
Het KLM Open is onderdeel van de European Tour. Het toernooi wordt ondersteund door de partners KLM, Deloitte en ABN AMRO en wordt georganiseerd door TIG Sports. Het KLM Open is een van de best bezochte meerdaagse sportevenementen van Nederland en is in 2012 voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot het meest duurzame golftoernooi van Europa. Het totale prijzengeld voor 2013 bedraagt €1,8 miljoen.

Foto Luiten door Pepper Productions