Joost Luiten vlamt weer als vanouds in KLM Open

09 09 2016 JoostLuiten

09 09 2016 JoostLuitenJoost Luiten hoopte in het KLM Open zijn vorm terug te vinden. Na vandaag kan hij die zoektocht staken, zo lijkt het. De Nederlander hijgt halverwege het toernooi leider en zijn goede tourvriend Bernd Wiesberger op één slag achterstand in de nek.

Duizenden fans smulden in Spijk van het optreden van Joost Luiten, die en passant ook zijn naam aan het nieuwe baanrecord op The Dutch in KLM Open-stijl verbond. In totaal brachten vandaag zo’n tienduizend golfliefhebbers een bezoek aan het toernooi. Met een ronde van 64 slagen was Luiten niet alleen de beste speler van de dag, maar werd op slag weer een favoriet voor de eindzege. Hij katapulteerde zichzelf van een plek buiten de top-30 naar een gedeelde tweede plaats halverwege de rit.

GEKKENHUIS
De Nederlandse lieveling is na 36 holes nog zonder bogeys en dat zegt volgens hem iets over zijn vorm en hoe hij voor eigen publiek ‘op adrenaline gedreven’ heel mooie dingen laat zien. Zoals een briljante ‘Woods-achtige putt’ op hole 16. De bal rolde meters lang met een ruime bocht over een richel in de hole. ‘Als ik ‘m nog honderd keer doe, maak ik die waarschijnlijk niet één keer meer’, aldus Luiten. ‘Ik heb er de voorbije weken hard voor gewerkt en getraind en dan hoop je dat het hier lukt. Na zo’n ronde mag je wel zeggen dat de vorm terug is. Maar ik geloof echt dat ook zo veel steun van het publiek me helpt om die vorm terug te vinden. Je weet dat het in Nederland een gekkenhuis kan zijn. Ik vind dat mooi.’

BOOST
Het verschil met de afgelopen maanden is Luiten, die het KLM Open in 2013 won, duidelijk. ‘Ik blijf hier rustig, ook als de birdies niet direct vallen. Maar na die eerste birdie kreeg ik wel een boost en vertrouwen. Bovendien maak ik een paar lange putts en kom ik een keer goed weg. Daardoor kun je gas blijven geven. De afgelopen weken was het zo dat elke bal uit positie me dat ook een bogey kostte.’

KAPERS
Luiten staat nog maar één slag achter op leider Bernd Wiesberger. De Bleiswijker is goede maatjes met de man uit Oostenrijk, met wie hij donderdag en gisteren in één flight speelde. En morgen weer, dan in de laatste flight die om 12.00 uur van start gaat .Maar het is in het weekeinde allesbehalve een tweestrijd tussen Luiten en Wiesberger op The Dutch. Er zijn nog genoeg andere kapers op de kust. Luiten deelt de tweede plaats met Mark Foster (Engeland) en Nino Bertasio (Italië). Daarachter liggen nog meer goede spelers op de loer.

NOG TWEE NEDERLANDERS
Het toernooi gaat morgen verder met de helft van het deelnemersveld. Daarin bevinden zich twee andere Nederlanders: Maarten Lafeber en Wil Besseling. Laatstgenoemde speelde zich dankzij een ronde in 68 slagen veilig en Lafeber, de kampioen van 2003 en bezig aan zijn 21ste ‘Dutch Open’ haalde de cut op de slag.
Voor vijftien andere landgenoten – professionals en amateurs – viel het doek. Dus ook voor amateur Rowin Caron, die na de eerste dag nog verrassend op de tweede plek stond.

Tickets voor het KLM Open zijn online te verkrijgen via klmopen.nl of aan de kassa.

Foto: De arena op hole 14 van het KLM Open zit bomvol als Joost Luiten afslaat. (Foto Tim Buitenhuis)