Je hoeft geen BN’er te zijn om golf te spelen

Veel bekende Nederlanders blijken golf te spelen. Waarom? Omdat het zo’n leuk spel is. Ook voor niet bekende Hollanders.

Ex-tv journaliste Ria Bremer is een fanatiek golfer. Ex-voetballer Willem van Hanegem schijnt ook een goed balletje te kunnen slaan. Golf een hit onder (gepensioneerde) BN’ers?

Let er maar eens op als bekende Nederlanders voor een programma worden geïnterviewd in of rond hun eigen habitat. Regelmatig vindt zo’n gesprek plaats op een golfbaan. Conclusie: veel bekende Nederlanders hebben dat spelletje ontdekt, onder de knie en zijn er aan verslaafd. 

Burgemeesters zoeken elkaar op de golfbaan op

Zangeres Ria Valk, oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting en musicalster Mariska van Kolck zijn drie van de velen. Ook veel burgemeesters zoeken elkaar op de golfbaan op en dan vergeten we nog de ex-voetballers te noemen. Nog een paar namen dan: Erik de Zwart, Raymond van Barneveld en broertjes De Boer en de broers Coronel. 

Golf is een populaire sport. Ook voor als je geen bekende of populaire Nederlander bent. Dat is mede te danken aan het feit dat golfbanen toegankelijker zijn geworden. Eerder was golf redelijk elitair. Net als tennis dat heel vroeger was. Het lidmaatschap was duur, de leden vormden een gesloten club en het was louter netwerken wat de klok sloeg. 

Dat laatste is handig, maar bij veel mensen geen core-business meer. Het mag ook gewoon een spelletje in de buitenlucht zijn. En een gesloten club van mannen met een dure laptoptas is het ook niet meer. Iedereen is welkom en je kunt helemaal je eigen gang gaan en spelen wanneer jij dat wenst en met wie. 

Doorzetten en geduld hebben

En dat terwijl golf nou ook weer niet zo gemakkelijk te leren is. Misschien zit ‘m daar nu juist de uitdaging. Je moet een beetje doorzetten en geduld hebben om het onder de knie te krijgen. Maar met al die golfleraren en -leraressen tegenwoordig lukt dat heel veel mensen prima. Les nemen in golf is hartstikke leuk. 

Golf is bovendien een enorm ontspannende sport en brengt veel goeds als je de hele week al druk bent. Dat hebben veel mensen ontdekt. Inspanning en ontspanning liggen met golf dicht bij elkaar. Na het werk de Cowboysbag of Burkely aan de kant en de sporttas tevoorschijn. 

Je speelt het lekker in de frisse buitenlucht en dat is een mooie bijkomstigheid. Daarnaast maakt de leeftijd waarop je het speelt echt niks uit. Het is voor jong en oud. En je kunt het tot in lengte van jaren volhouden. Dat zijn mogelijk de belangrijkste redenen waarom veel mensen voor de golfsport kiezen, inclusief al die bekende Nederlanders.