Veel gedachten over golf kunnen naar het land der fabelen

Over golf bestaan veel vooroordelen. Jammer, want het is een leuke sport die zelfs verslavend lijkt te zijn. Eerst die fabels over golf de wereld maar eens uit. 

-Golf is alleen voor rijke mensen

Niks van waar. Golf is voor iedereen en je kunt bij maar liefst tweehonderd golfbanen en meer dan 250 verenigingen terecht. En die zijn er dus niet louter voor mensen met centen, maar voor iedereen. Je kunt vaak al een clinic doen voor rond de twintig euro en soms kun je gratis een proefles doen. 

-Je hebt er heel veel spullen voor nodig

Ook niet waar. Op veel golfbanen kun je als beginner gewoon spullen lenen. Soms zelfs gratis. Of een set huren voor tien tot vijfentwintig euro. Wat je wel nodig hebt zijn schoenen met een vlakke zool en kleding die lekker zit. Neem je rugzak mee en stop daar een gewone trainingsbroek en een lekker shirt in. Dat is al voldoende. 

Wil je zelf spullen aanschaffen dan kun je als beginner met een paar clubs al uit de voeten. Je kunt een golfset zo duur maken als je zelf wilt. Beginner-sets zijn er al voor ongeveer honderdvijftig euro. Een tas voor vijftig euro. En de schoenen zijn er vanaf veertig euro. Een golfbal kost ongeveer vijf euro, maar er zijn goedkopere. Zeker als beginner hoef het heus niet zo veel geld te kosten. 

-Ik heb geen ervaring, dan kan ik net zo goed wegblijven

Nee, kom ervaring opdoen! Je hoeft helemaal geen lid te zijn om het eens te proberen. Je kunt gewoon lessen volgen, met een clinic of volg een introductieles. 

Om op de grotere golfbanen te mogen spelen heb je een handicap 54 registratie nodig. Dat is het bewijs dat je de veiligheids- en golfregels kent. Om dit te behalen is het belangrijk dat je les neemt en uiteindelijk dat examen aflegt. Dan vraagt je club een handicap-kaart voor je aan en kun je ook op andere golfbanen terecht. Dat biedt mogelijkheden om met een goed gevulde weekendtas de golfwereld verder te gaan ontdekken. 

-Zo’n examen is niet voor mij weggelegd

Onzin. Vrijwel iedereen kan zo’n examen halen, dat bestaat uit dertig multiple-choice vragen. Als je 23 vragen goed hebt, ben je geslaagd. 

-Golf is alleen voor oudere mannen

Nee, echt niet. Veel vrouwen spelen golf en de leeftijd is totaal niet van belang. Je kunt zelfs al beginnen als kind van een jaar of zes. 

-Golf is maar voor een kleine groep mensen weggelegd

Uit bovenstaande blijkt wel dat dat zeker niet zo is. Wereldwijd wordt er enorm veel golf gespeeld en heel veel mensen genieten van een ronde in de buitenlucht. Iedereen kan het spelen. Mocht je een tripje naar het buitenland gepland hebben staan, vergeet dan in je travelbags geen sportief setje mee te nemen. Zoek ook daar een golfclub op en ga spelen. Je zult zien dat het je goed doet. En hoe meer ervaring hoe leuker het wordt.