Italian Open: Joost Luiten 18e en Wil Besseling 52e en Nicolai Højgaard wint!

Joost Luiten is weer de hoogst genoteerde Nederlander in de algemene ranking van de European Tour, de Race to Dubai. Na een 18e plaats in het Italian Open en dat hem aan prijzengeld bijna 35.000 euro opleverde klom Luiten zes plaatsen omhoog naar de 79e plaats. Wil Besseling die in dit toernooi op de gedeelde 52e plaats eindigde bleef op de 91e plaats staan in de algemene ranking. Darius van Driel die helaas de cut miste in Italië staat nu 88e.

Nicolai Hojgaard verzekerde zijn doorbraak op de European Tour met een historische overwinning op het DS Automobiles Italian Open.

De Deen maakte een birdie op de laatste par-vijf om de Marco Simone Golf Club en de week af te sluiten op 13-onder en met een slag minder dan Tommy Fleetwood en de Poolse Adrian Meronk.

De overwinning van Højgaard komt slechts een week nadat deze tweelingbroer, Rasmus, het Omega European Masters won, waarmee het de eerste keer in de geschiedenis van de European Tour is dat broers opeenvolgende toernooien wisten te winnen.

Door deze overwinning komt Nicolai Hojgaard in de top-30 in de Race to Dubai-klassement
Fleetwood had ook op de laatste birdie gemaakt voor een afsluitende 71, waarbij hij nipt een eerste European Tour-titel sinds november 2019 misliep. Meronk eindigde ook op de gedeelde tweede plaats nadat hij eerder het doel op 12-onder had gezet na een prachtige ronde van 66 slagen.

“Ik werd emotioneel na de laatste putt”, vertelde Hojgaard. “Ik kon mijn caddie, mijn vriendin, Rasmus en zijn vriendin al zien staan. Het was een perfecte week om het zo af te sluiten, de week nadat Rasmus won, het is gewoon perfect.”

Hojgaard begon de eerste dag en maakte een drie-putt bogey ongedaan op de tweede door een birdie te maken op de vijfde en een close-range birdie toe te voegen op de 11e, om de volledige voorsprong te verliezen door back-to-back bogeys te maken vanaf de 14e.

Meronk kwam ineens in het klassement omhoog nadat hij op de elfde green eagle had gemaakt (een par 4) en back-to-back birdies maakte over zijn volgende twee holes, met pars over het laatste stuk zette hij het doel op 12-onder.

De hoop van Fleetwood was vervlogen toen hij op de zesde een drie-putt maakte en nog een slag liet vallen op de achtste, vervolgens wist hij drie birdies achter elkaar te maken en het gat op de leiding te verkleinen.

De Engelsman had vervolgens twee pogingen nodig om uit het zand te komen op weg naar een bogey op de 14e en maakte er nog een op de 16e. Gelukkig viel de drie meter lange putt voor birdie op de 18e om op 12-onder te komen.

De Italiaan Francesco Laporta eindigde twee slagen verder terug als vierde en Edoardo Molinari en Richard Bland eindigde op een gedeelde vijfde plaats op tien onder naast de Japanner Mashiro Kawamura. Daniel van Tonder, die de dag slechts een schot achter Hojgaard begon, zakte naar een gedeelde 27e plaats na een laatste ronde van 79 slagen!

Italian Open: Luiten nog bij beste 15 in Italië

Italian Open: Luiten en Besseling herstellen zich uitstekend en door in Italië

Italian Open: Matige start van de Nederlanders waar drie man leiden!