DP World Tour

Huizing onder par Luiten par en 4 man leiden na 1e ronde Hero Dubai Desert Classic

Daan Huizing passeerde Rory McIlroy en anderen in het klassement na de eerste ronde van het Hero Dubai Desert Classic. De 33-jarige Nederlander wist met 4 birdies en twee bogeys zijn eerste ronde op 2-onder te eindigen en een gedeelde 22e plek. Joost Luiten kwam op de golfbaan van de Emirates Golf Club niet verder dan een ronde van par. Het waren een paar drie-putts die hem niet onder par lieten eindigen.

Voormalig kampioen Li Haotong zette zijn recente terugkeer naar vorm voort met een score van 67, waarmee hij de leiding deelde met Rasmus Højgaard, Cameron Young en Andy Sullivan na dag één van de Hero Dubai Desert Classic. Na een reeks gemiste cuts in 2021 en 2023 eindigde Li op respectievelijk de 208e en 238e plaats in de Race to Dubai Rankings in samenwerking met Rolex. Een top 20 vorige week en een totaal van vijf onder par op de Emirates Golf Club deden vermoeden dat Li weer in topvorm is.

De Deen Højgaard en de Engelsman Sullivan, elk met vier DP World Tour-overwinningen, streven naar hun eerste Rolex Series-overwinning. De wereldranglijst nummer 25 Young maakt zijn debuut in een DP World Tour-evenement dat niet mede wordt gesanctioneerd door de PGA TOUR. In de Verenigde Arabische Emiraten staan ook Rasmus’ tweelingbroer Nicolai, mede-Denen Søren Kjeldsen en Thorbjørn Olesen, Zuid-Afrikaan Louis de Jager, Spanjaard Sebastian Garcia, Engelsman Richard Mansell en Pool Adrian Meronk op één slag achterstand.

Li, winnaar van het evenement vijf jaar geleden, hield stand tegen Rory McIlroy, die met een 71 (-1) begon aan zijn zoektocht naar een vierde titel. Li (foto) maakte indruk met een birdie op de derde en lange putts op de zesde, 11e en 13e, waardoor hij de leiding deelde. Hoewel hij een slag verloor op de 15e, herstelde Li met een lange putt op de 16e en eindigde met een up-and-down op de laatste hole om de leiding te nemen.

Sullivan begon op de tiende, maakte gebruik van kansen op de 13e en 18e, en deelde de leiding met een mooie slag op de eerste hole. Højgaard en Young onderscheiden zich met sterke finishes, terwijl Olesen en Meronk hun laatste holes bogeyden. De Jager en Nicolai Højgaard waren bogey-vrij, terwijl Garcia en Mansell met sluitende birdies binnen één slag kwamen. Een groep van negen spelers, waaronder Adam Scott en Tommy Fleetwood, bevond zich in het clubhuis op drie onder. Grant Forrest was ook twee slagen achter met nog één hole te spelen, samen met acht andere spelers die hun rondes op vrijdagochtend moesten voltooien.