Reizen

Passie voor golf en cultuur komt samen in Samsun en Istanbul, Turkije.

Turkije heeft bij vele golfende toeristen een indrukwekkende naam opgebouwd als golfbestemming van topklasse. Met haar milde klimaat, prachtige kustlijnen en moderne golfbanen heeft Turkije veel te bieden aan golfers van alle niveaus. Vanuit de Turkse overheidheidsinstantie TGA (Bureau voor Promotie en Ontwikkeling Toerisme) worden golfbestemmingen als Samsun aan de Zwarte Zee en Istanbul nog eens extra onder de aandacht gebracht bij verschillende reisorganisaties.

Turkije, een land dat rijk is aan geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid, biedt de ideale vakantiebestemming voor golfers die hun liefde voor de sport willen combineren met de ontdekking van fascinerende culturele schatten.

Samsun is de grootste Turkse haven aan de Zwarte Zee en een heerlijke kustplaats met een cultureel interessant stadscentrum. Het nabijgelegen ‘wildlife’ park Kus Cenneti (vogelparadijs) is voor natuurliefhebbers een mooie gelegenheid om het golfen af te wisselen met het spotten van meer dan 200 vogelsoorten.

De topattractie in Samsum blijft echter de prachtige golfbaan van de Samsum Golf & Tennis Club.

De baan is een echte ‘links course’ zoals de originele links courses bedoeld zijn. Het duinachtige golfterrein langs de kust van de Zwarte Zee heeft op veel holes een spectaculair uitzicht op de Zwarte Zee.

De fairways zijn smal en de naast gelegen rough kenmerkt zich met hoog gras, heide en zandgebieden. De natuurlijke bunkers zijn speels geïntegreerd in het kenmerkende duinlandschap en versterken de ‘linksachtige contouren’ van de baan. Vanzelfsprekend waait er regelmatig vanuit verschillende richtingen een sterke wind die van grote invloed is op het strategisch spelen van de holes. Waar de ene dag een ijzer 8 op een par 3 voldoende is om de green te kunnen bereiken is de andere dag een ijzer 4 de juiste keuze.

De holes met golfende fairways en vele heuvels variëren nogal van lengte. Dat wil niet zeggen dat de kortere holes eenvoudig zijn. Integendeel, het beheersen van verschillende soorten slagen en vooral in het korte spel, blijft een uitdaging die naast enorme voldoening ook wat frustratie met zich mee kan brengen. Maar dat is ook het kenmerk van links courses en daarom ook zo geliefd bij menig golfliefhebber. Deze golfbaan blijft je gewoon 18 holes lang met veel variatie verrassen.

De eerste 9 holes, gerealiseerd in 2016, werden verkregen door een deel van de Zwarte Zee met rotsen te vullen en samen met de kust een duinlandschap te creëren. Het ‘linksachtige’ karakter van de golfbaan, geïnspireerd op Ierse Links Courses, werd daarmee al een feit. De uitbreiding naar 18 holes werd gerealiseerd in 2018. Daarmee werd eveneens voldaan aan de internationale normen van USGA. Het gebied van de golfbaan werd vergroot tot 150 hectare en 18 gevarieerde holes werden daarmee gerealiseerd. Voor dit doel werd in totaal 2,5 miljoen ton stenen met een grootte van 2 tot 6 ton in de zee gedumpt. Het gebied van de golfbaan heeft de vorm van een schiereiland.

De golfbaan en het nabij landschap is ontworpen door de Amerikaanse golfbaanarchitect Kevın Ramsey. Ramsey is een vermaard golfbaanarchitect van Golfplan Dale & Ramsey Golf Course Architecture. Golfplan heeft een geweldige professionele reputatie met een portfolio van golf projecten verspreid over 85 landen en 6 continenten.

De baan is zelfs voorzien van floodlight, dat maakt spelen in de avond na zonsondergang bij aangename temperaturen in de zomer mogelijk. Een dat is werkelijk een niet te missen ervaring! De overige faciliteiten zoals restaurant, shop, oefengreen en driving range zijn eveneens van een onberispelijk niveau.

Samsum Golf was host voor de Turkisch Airlines Challenge Tour in 2019. In 2017 werden in Samsum de Deaflympics gehouden (Olympische Spelen voor doven en slechthorenden). De golfactiviteiten van de Deaflympics werden natuurlijk op deze prachtige links course georganiseerd. Tijdens de Covid periode is de baan tijdelijk gesloten geweest. De winterperiode 2023/2024 is gebruikt om de golfbaan qua onderhoud weer op topniveau te krijgen. Deze baan is een absolute aanrader en een ervaring die je lang zult blijven herinneren!

Kemer Country Club, Istanbul Turkije

Istanbul, de grootste stad van Turkije, is een cultureel juweel van wereldklasse. Het is de enige stad ter wereld die zich uitstrekt over twee continenten, Europa en Azië, gescheiden door de Bosporus. Voor golfliefhebbers die ook van cultuur houden, biedt Istanbul een schat aan bezienswaardigheden en (gastronomische) ervaringen.

Istanbul heeft een zeer rijke culturele geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren voor Christus en dat kenmerkt zich met vele historische schatten. De meest iconische historische bezienswaardigheden zijn de Hagia Sophia, de Blauwe Moskee, het Topkapi-paleis en het historische district Sultanahmet.


Hagia Sofia

De Turkse keuken is beroemd over de hele wereld en staat garant voor gastronomische ervaringen met heerlijke traditionele gerechten zoals kebabs, baklava, pide en de beroemde Turkse thee.
Ontdek ook de sfeervolle Grote Bazaar, een overdekte wirwar van ontelbare straatjes, waar vriendelijke handelaren van alles en nog wat aanbieden. Hier zijn je onderhandelings-skills net zo belangrijk als het lezen van de ondulaties op de snelle greens van de Kemer Country Club, de mooiste golfbaan in Istanbul. Ook de Egyptische Bazaar (ook bekend als de Kruidenbazaar) is een uitgebreid bezoek meer dan waard.


Big Bazaar

Een boottocht over de Bosporus is naast het spelen op de golfbaan van de Kemer Country Club een must-do in Istanbul. Je kunt genieten van adembenemende uitzichten op de stad en de iconische bruggen die de continenten met elkaar verbinden.

In de omgeving van Istanbul zijn een tweetal 18 holes banen en twee 9 holes banen. ‘Top of the list’ is de Kemer Country Club.

De Kemer Country Club biedt naast een prachtige golfbaan ook een scala van wellness- en sportfaciliteiten. Zo zijn tennis en paardrijden belangrijke onderdelen van de Country Club en gasten en leden kunnen genieten van een ultramodern fitnesscentrum, zwembaden en stijlvolle accommodaties, van luxe suites tot fraaie hotelkamers. De Kemer Country Club ademt elegantie en exclusiviteit, is gelegen in het hart van Istanbul en organiseert galadiners, culturele evenementen en gezinsvriendelijke activiteiten voor haar leden.

 

 

De Kemer Country Club, met haar prestigieuze golfbaan, is jaarlijks host voor meer dan 50 nationale en internationale toernooien. Dat zegt ongetwijfeld meer dan genoeg over de status van de 18 holed golfbaan. Erol Şimşek is de charismatische directeur van de Kemer Country Club en hij coacht en begeleidt daarbij ook nog de talenvolle Turkse jeugdgolfers. Hij speelde zelf als professionele golfer vele jaren op de Europese Tour.
Voor gepassioneerde golfende toeristen die naast het culturele aspect van Istanbul een onvergetelijke golfervaring wensen is de baan het belangrijkst. De exclusieve golfbaan is ontworpen door de Nederlandse golfbaanarchitect Joan Dudok van Heel. De aanleg is geheel volgens USGA standaard en met een uitstekend oog voor het detail en in harmonie met de omringende natuur. De fairways slingeren door weelderige bossen en heuvels van het Belgrad Forest en bieden spectaculaire uitzichten op het omliggende landschap.

Op sommige holes zijn de fairways behoorlijk smal, kiezen voor precisie over lengte is dan een goede strategische keuze. De ‘Signature hole’ is de 7e hole een par 5 van meter (gele tee). Het is een prachtige hole waarbij je vanaf een hooggelegen tee naar de lager gelegen fairway slaat maar een slingerend water rechts van de fairway is de eerste uitdagende hindernis. Het water doorkruist daarnaast ook nog twee keer de fairway en maakt deze hole tot een heel bijzondere belevenis. Een par maken op deze hole is voor de Nederlandse amateur golfer een terecht moment van gepaste trots! Maar de golfbaan heeft meer prachtige holes waarbij vooral de variatie van hoog naar laag en van laag naar hoger gelegen greens en de doglegs je blijven verrassen.
Het onderhoud is van een uitstekend niveau en de overige faciliteiten zoals driving range, oefenfaciliteiten en shop sluiten daar naadloos op aan.

Het clubhuis bevestigt de elegantie en exclusiviteit van de Country Club. Het restaurant is een uitstekende plek om na het spelen maximaal na te genieten.

Golf is in opkomst in Turkije! En voor golfende toeristen met een passie voor cultuur die meer willen dan alleen een prachtige golfbaan zijn Samsun en Istanbul niet alleen een logische keuze maar ook een bestemming waar je jaren met plezier aan zult terugdenken.

McThoth