PGA Tour

Hayden Springer noteert 14e sub-60 ronde in de geschiedenis van de PGA Tour

Hayden Springer leidt de John Deere Classic na een foutloze ronde van 12-onder par

De wereldnummer 236 Hayden Springer noteerde de 14e sub-60 ronde in de geschiedenis van de PGA Tour met een eerste ronde van 59 in het John Deere Classic in Illinois op donderdag.

Springer, die zijn tourkaart pas verdiende via de qualifying school in december, noteerde ook de tweede 59 binnen twee weken op de PGA Tour na de Amerikaan Cameron Young dit eerder deed in het Travelers Championship op 22 juni.

De 27-jarige Amerikaan, die een foutloze ronde had, sloeg de bal erin vanaf 50 meter voor een eagle op de 17e hole en maakte vervolgens rustig een 3.5 meter putt voor birdie op de laatste hole om de leiding te nemen na de eerste ronde met 12-onder par.

“Ik ben sprakeloos dat ik dat heb kunnen doen, een van de zeldzame dingen in golf. Ik heb een paar keer 61 geschoten,” zei Springer. “Ik heb echt geen woorden. Ik tril nog steeds een beetje. Het is iets waar je van droomt, toch? We willen allemaal een 59 schieten. Je denkt nooit echt, ik weet niet hoeveel kansen ik ooit nog zal krijgen om dat nog eens te doen.”

Voor Springer en Young was de laatste sub-60 ronde van Scottie Scheffler in het TPC Boston in 2020.

De Amerikaan Jim Furyk heeft twee keer een sub-60 ronde geschoten op de PGA Tour en is de enige speler die een 58 heeft gescoord op de tour in 2016. Echter, buiten de PGA Tour, evenaarde Bryson DeChambeau deze prestatie om de LIV Golf Greenbrier titel vorig jaar te winnen.

Springer schoot de laagste negen-holes score op de PGA Tour sinds 2000, met een score van 27 op de eerste negen holes, inclusief een eagle en zes birdies, gevolgd door vijf opeenvolgende pars op de laatste negen.

Voor zijn gedeelde 10e plaats bij de Rocket Mortgage Classic van afgelopen zondag, had de Amerikaan zes opeenvolgende cuts gemist.