Challenge Tour

Geen Nederlanders door naar het weekend in Finland

Een teleurstellende wending voor de Nederlandse golfers in Finland, aangezien geen van de zes Nederlanders de cut wist te halen! Met een score van 2-onder par kwamen Wouter de Vries, Vince van Veen en Lars van Meijel het dichtst bij de cut, die op 3-onder par lag. Sven Maurits presteerde op de eerste dag van het toernooi nog sterk met een ronde van 69 slagen, maar liet op de tweede dag 75 slagen noteren, wat resulteerde in een totaal van +2. Koen Kouwenaar en Dario Antonisse eindigden het toernooi met scores van +3 en +6.

De Schotse golfer Jack McDonald zal met een voorsprong van één slag het weekend in gaan tijdens de Vierumäki Finnish Challenge. McDonald, die op de eerste dag van het European Challenge Tour toernooi een ronde van acht onder par noteerde – zijn laagste ronde ooit op de Challenge Tour – zette zijn goede vorm voort met een ronde van zes onder par (65 slagen) op de tweede dag.

McDonald (foto) begon de dag met vijf slagen achter de geschiedenismaker Lauri Ruuska, maar wist de Fin op vrijdagmiddag voorbij te streven en een totaal van veertien onder par te bereiken.

De 30-jarige golfer begon op de tiende hole en wist snel het gat naar de top te dichten met een eagle op zijn derde hole van de dag. Na een enkele bogey op de ronde wist hij slagen te winnen op de 13e en 15e holes, voordat hij zijn eerste negen holes afsloot met nog een birdie op de 18e.

Op de tweede negen holes kwam hij naast Ruuska te staan aan de leiding, nadat hij op de eerste hole een extra slag oppikte. Vervolgens pakte hij de onbetwiste leiding op de vijfde hole.

Met de leiding halverwege het toernooi was McDonald verheugd over zijn openingsslagen van golf om aan de leiding te staan op het Vierumäki Resort.

“Ik speelde heel vergelijkbaar met de manier waarop ik gisteren speelde. Het is geweldig om te zien dat de bal in de hole gaat,” zei hij.

“Ik had behoorlijk wat birdies en vandaag was er een eagle, wat altijd goed is om te zien. Opnieuw begon ik sterk wat me op gang hield, en ik holede ook nog een paar goede par-putts aan het einde van de ronde.

“Ik voel me echt goed bij mijn spel. Ik weet dat het als een cliché klinkt, maar ik neem elke slag één voor één en alles lijkt te kloppen. Mijn korte spel is goed. Mijn putten is goed. Om na twee ronden op veertien onder te staan is geweldig.

“Ik neem elke week zoals die komt. Het golfspel is zelfs in de beste omstandigheden echt moeilijk, dus ik benader het door ervan te genieten. Dat is wat ik dit jaar wilde doen – blijven genieten van het golfen, want dan presteer ik op mijn best.

“Ik ga morgen weer naar buiten en geniet ervan. Het lijkt erop dat het weer redelijk hetzelfde zal zijn, maar ik weet niet of de wind misschien verandert. Ik heb hier behoorlijk wat gespeeld en het in verschillende omstandigheden meegemaakt.”

De leider na de openingsronde en geschiedenis maker Ruuska tekende voor een tweede ronde van 70 slagen na zijn openingsronde van 59 slagen op eigen bodem en staat één slag achter. Ondertussen volgt Kristoffer Broberg met twee slagen achterstand op de derde plaats met elf onder par, terwijl Filip Mruzek uit Tsjechië en Curtis Knipes uit Engeland de vierde plaats delen met tien onder par.

Het was ook een dag van viering voor de Engelsman Steven Brown, die zijn eerste hole-in-one noteerde tijdens het toernooi, met een hole-out van 187 yards op de 17e hole. De winnaar van de DP World Tour kaartte een ronde van zes onder par en staat nu op een gedeelde 12e plaats.

McDonald zal om 12:35 lokale tijd afslaan met Ruuska en Broberg, waarbij de derde groep om 08:41 lokale tijd begint.

59 voor Lauri Ruuska en Wouter de Vries en Sven Maurits beste Nederlanders