Het eerste golfnieuws

59 voor Lauri Ruuska en Wouter de Vries en Sven Maurits beste Nederlanders

Lauri Ruuska heeft zijn naam in de geschiedenisboeken gekregen door de eerste ronde van het Vierumäki Finnish Challenge in 59 slagen rond te gaan. Met 12-onder par nam hij de leiding in het toernooi waar Wouter de Vries en Sven Maurits ook goed van start gingen.

De Fin (foto) maakte tien birdies en een eagle op weg naar een foutloze 59 op een gedenkwaardige dag in de geschiedenis van de European Challenge Tour.

Adrien Mörk maakte eerder een 59 tijdens de Tikida Hotels Agadir Moroccan Classic van 2006 en werd daarmee de eerste speler die een ronde onder de 60 noteerde tijdens een Europees Tour Group-evenement. Hij werd vergezeld in de geschiedenisboeken door Nicolò Ravano, die een 59 noteerde tijdens de Fred Olsen Challenge de España van 2016, voordat Alejandro del Rey het in 2021 nog beter deed. De Spanjaard legde een ronde van 58 af tijdens de Swiss Challenge en werd daarmee de eerste speler op zowel de DP World Tour als de Challenge Tour die deze prestatie behaalde.

De Vries en Maurits delen na de eerste ronde met 2-onder de 46e plaats. Lars van Meijel is nu 68e met 1-onder en Vince van Veen en Koen Kouwenaar delen met +2 de 131e plaats. Helaas was de start van Dario Antonisse met +4 de slechtste van de Nederlanders.