De “andere” helden van het KLM Open

10-09-2010-echteheldenklmopen

10-09-2010-echteheldenklmopenModerne witte jasjes en een blauwe pet. Herkenbare kleding voor de marshalls van het KLM Open. Zonder deze vrijwillige helden is het organiseren van het KLM Open niet mogelijk.

Bordjes met “silence please” die opgestoken worden als de spelers zich over hun bal buigen. De “spotters” staan op gemiddelde “driveafstand” voor de professionals, toch gauw al zo’n 260 meter. Ja, er wordt wel eens iemand geraakt, je ziet ze niet allemaal aankomen. De vrijwilligers die het scorebord van de flight alle 18 holes meedragen en voorzien van de juiste score blijven op gepaste afstand van de spelers, je ziet ze niet maar de scores wel! Dan de marshalls die de doorgangen over de holes voor het publiek openen en weer sluiten, de spelers hebben natuurlijk voorrang. “Sta stil, alstublieft”, een gefronste en corrigerende blik naar de toeschouwers die de aanwijzingen niet opvolgen. En wat denk je ervan als misschien wel 200 keer per dag wordt gevraagd om de weg naar hole zus of zo! Of, wie is die speler en hoeveel staat hij? In het moderne golf is een marshall niet meer een controlerende brombeer maar een gastheer die spelers en hier op het KLM Open ook het publiek door de baan helpen. De marshalls van vandaag, jong en wat ouder, dames en heren, wacht een belangrijke taak!

10-09-2010-echteheldenklmopen2We spreken met Paul, spotter op de 12e , een par 5 van 443 meter. Een commissie van de NGF verzorgt samen met de organisatie van het KLM Open de marshalling op alle holes. Olympus, de vereniging behorende bij Golfclub De Hoge Dijk te Amsterdam heeft deze 12e hole toegewezen gekregen. “Je kon je inschrijven om te assisteren tijdens het KLM Open. Dat heb ik met veel plezier gedaan. Het maakt niet uit welke taak je toebedeeld krijgt, het is gewoon leuk.” Vertelt Paul. “Wacht even, de bal gaat nu naar links en komt deze kant op”. Paul duikt weg en speurt naar een bal die behoorlijk ver in de bossen is geslagen. Zijn bord gaat omhoog ten teken dat de positie van de bal bekend is. Paul geeft ook het sein aan de speler dat zijn bal nog in het spel is. Tja, als spotter is het wel opletten. Op de vraag of je moet kunnen golfen om op te kunnen treden als marshall wordt het antwoord met enige vertraging gegeven. Weer gaat zijn bord omhoog, zijn collega spotter aan de overzijde van de fairway heeft de volgende bal gevonden vlak naast de fairway maar wel dichtbij een boom. Die is okay! Zegt Paul. Ook het antwoord op de vraag komt nog: “Als lid van een club weet je natuurlijk wel iets van golf en dat is ook wel nodig” Paul werkt niet alle dagen als marshall, alleen de vrijdagmiddag en morgen de hele dag. Morgenavond is er een gezamenlijk diner als dank en afscheid.

Herman (foto met scorebord) moet zich bij de organisatie melden. Hij weet al dat hij met een scorebord door de baan zal lopen. Met wie loop je mee was de vraag. Met enige trots laat Herman weten dat hij meeloopt met het grootste talent van het huidige golf, Matteo Manassero een 17-jarige Italiaan. David Lynn en Thomas Bjorn, ook geen kleine jongens, completeren de flight. Herman is al een ervaren vrijwilliger bij het KLM Open en is daarom bekend bij de organisatie. “Ik krijg ieder jaar een uitnodiging en als golfliefhebber weiger je dat vanzelfsprekend niet” . “Ik loop binnen de lijnen, proef de sfeer, heb toegang tot het toernooi en zie prachtig golf!” Het is bedoeling dat ik zelfstandig de scores zichtbaar maak. Een voorwaarde is natuurlijk dat je de regels kent en ziet wat er gebeurt. De organisatie kiest niet voor niets voor vrijwilligers die op een van de golfbanen in Nederland lid zijn. Herman is lid op de Haagse Countryclub Groengeel. Met een handicap van 8.5 ben je geen onbekende in de golfsport. Later op de dag wordt Herman nogmaals gespot. Het scorebord geeft aan dat Manassero een totaalscore heeft van level par en daarmee doet hij nog mee in het weekend. Ondanks de regen, de 18 holes en het sjouwen van het bord komt hij onvermoeid en met een brede glimlach aan op de 18e.

Oh ja, de pet en het mooie jasje mogen deze “andere helden” houden als aandenken.