PGA Tour

De Masters 2024: Bryson DeChambeau leidt en Tiger Woods kan ronde niet afmaken

Bryson DeChambeau

Rory McIlroy zes slagen achter terwijl hij probeert de carrière Grand Slam te voltooien, Tiger Woods ook op één onder met nog vijf holes te spelen toen de openingsronde werd onderbroken vanwege duisternis en Bryson DeChambeau die de leiding nam, de eerste dag van de 2024 Masters was vol verassingen.

DeChambeau heeft met 7-onder een voorsprong van één slag op Scottie Scheffler na een door het weer beïnvloede openingsdag bij De Masters, terwijl McIlroy een gemengde start maakte aan zijn laatste poging voor de carrière Grand Slam.

DeChambeau had vijf birdies in zes holes om de clubhouse target te zetten op zeven-onder 65 op Augusta National, waar regen en de dreiging van onweersbuien een vertraging van twee en een half uur veroorzaakte voor de start van het spel.

Scheffler (-6), die zijn tweede Green Jacket in drie jaar wil winnen,  speelde in dezelfde groep als McIlroy, die zijn laagste openingsronde op Augusta National sinds 2018 maakte maar zes slagen achter is na vier birdies te combineren met drie bogeys in een één-onder 71.

Verdedigend kampioen Jon Rahm strompelde naar een openingsronde van 73 terwijl hij probeert de eerste back-to-back winnaar van De Masters te worden sinds Tiger Woods, die één onder was met nog vijf holes te spelen toen het spel werd onderbroken vanwege duisternis.

DeChambeau, eerder bekritiseerd omdat hij zei dat hij Augusta National zou behandelen als een par-67 baan, maakte de droomstart met drie opeenvolgende birdies en maakte vervolgens een bogey op de par-vier negende. De Amerikaan voegde er nog een toe op de par-vijf volgende voordat hij een nieuwe reeks van drie birdies begon vanaf de 15e, terwijl Scheffler dreigde zijn totaal te evenaren na een front-nine 34  slagen met een opmerkelijke reeks na de draai.

Scheffler holede een bunker shot op de 12e en herstelde zich van het nauwelijks vermijden van Rae’s Creek op de volgende met een up-en-down voor birdie, met back-to-back birdies vanaf de 15e die hem naar de tweede plaats brachten.

De favoriet voor het toernooi, die al twee keer heeft gewonnen op de PGA Tour dit seizoen, staat solo tweede voor Nicolai Hojgaard, die twee slagen achter de leider staat op vijf onder met nog drie holes van zijn openingsronde te voltooien op vrijdagochtend.

Danny Willett combineerde zeven birdies met drie bogeys in een indrukwekkende terugkeer, terwijl Max Homa en Tyrrell Hatton respectievelijk drie en vier slagen achter de leiding zijn met nog vijf en vier holes te spelen.

McIlroy staat in de groep die op de 17e plaats staat na een onder-par start, met Ryder Cup-teamgenoot Viktor Hovland en Cameron Smith die ook een opening van 71 neerzetten, terwijl Matt Fitzpatrick ook zes slagen achter is na een bogey-bogey finish.

Woods keerde de jaren terug met een birdie op de eerste hole en toonde veel bemoedigende tekenen in zijn terugkeer naar competitieve actie, hoewel de 48-jarige op vrijdag 23 holes zal moeten spelen, zijn meeste op één dag in een officieel toernooi sinds 2019. Op de tweede hole rolde de bal van hem naast een boom (foto) en moest hij deze linkshandig terugspelen naar de fairway.

“Het was een van de meest lastige dagen waar ik ooit deel van heb uitgemaakt,” vertelde Woods aan verslaggevers. “De wind was overal. Het was moeilijk om niet alleen te weten in welke richting het ging, maar ook de intensiteit en het bleef veranderen. Het was een zeer moeilijke dag.”

Hij voegde eraan toe: ” Mijn lichaam voelt oké. maar we hebben vanavond nog wel wat werk te doen.”

The Masters 2024 ronde 1 en 2 starttijden: Tiger Woods samen met Jason Day en Max Homa