DP World Tour

Darius van Driel schrijft geschiedenis met eerste DP World Tour overwinning

Gefeliciteerd Darius van Driel

In een indrukwekkende vertoning van vastberadenheid en beheersing heeft Darius van Driel zijn naam vereeuwigd in de geschiedenis van de DP World Tour. Met een magistrale wire-to-wire prestatie, bekroond met een afsluitende ronde van 67 slagen, veroverde de Nederlander de felbegeerde titel in het Magical Kenya Open, gepresenteerd door Absa.

Het avontuur begon met een veelbelovende openingsronde van 66 slagen en gedurende de hele week toonde Van Driel slechts vier keer een moment van zwakte, wat resulteerde in 4 bogeys en een totaal van 14 onder par. Hiermee stak hij twee slagen boven de rest uit  en hield hij de Engelsman Joe Dean en de Spanjaard Nacho Elvira op afstand.

Voor Dean, een recente speler van de Qualifying School en die tot voor kort nog als bezorger werkte, leek er hoop te gloren op de laatste hole. Met een kans van 3.5 meter voor eagle, had hij de gelegenheid om Van Driel onder druk te zetten. Echter, een birdie en een sublieme chip van de leider zorgden voor een glorieuze afsluiting en uiteindelijk een comfortabele overwinning voor Van Driel.

De golfreis van de 34-jarige Van Driel kent een opmerkelijk verloop. Na een aantal jaren het spel te hebben opgegeven na een handbreuk tijdens een ongeluk met een bananenboot, besloot hij professioneel te worden na een tweede plaats op de Alps Tour Q-School in 2015.

Zijn eerste seizoen leverde hem de winst in de Order of Merit op, en in 2019 promoveerde hij van de European Challenge Tour, hetzelfde seizoen waarin hij de finale van de Belgian Knockout op de DP World Tour verloor aan Guido Migliozzi.

Ondanks een tweede plaats in het Porsche European Open in 2021 en het verlies van zijn kaart vorig seizoen, heroverde Van Driel deze opnieuw via Qualifying School. Nu, in zijn 112e optreden, mag hij zich een ware winnaar noemen.

De overwinning, de eerste in 2.198 dagen voor een Nederlandse speler op de DP World Tour, katapulteert Van Driel naar de zesde plaats op de Race to Dubai Rankings in samenwerking met Rolex en de achtste plaats op de International Swing.

“Het betekent veel… het is een droom die uitkomt,” verklaarde een geëmotioneerde Van Driel. “Als kind droom je op de putting green… ‘dit is voor een overwinning op de Challenge Tour’ of ‘dit is voor een overwinning op de DP World Tour’. Nu is het eindelijk daar, het is waar je altijd van droomt. Ik was kalm, maar toen de laatste putt erin ging, voelde ik de emoties. Ik dacht nooit dat het zo hard zou binnenkomen, maar dat deed het.”

Van Driel zag de concurrentie rond de tien onder par staan, met name Manuel Elvira. In zijn hoofd was het een strijd van één tegen één, en de cruciale eagle op de tiende hole bleek het verschil te maken.

Met een strategische benadering van de laatste holes en een doordacht spelplan behaalde Van Driel de beoogde 14 onder par, wat volgens hem een veilig aantal was voor de overwinning.

De jongere broer van Nacho Elvira, Manuel, begon sterk op de derde hole en nam kortstondig de leiding. Van Driel volgde met een indrukwekkende putt van tien voet, en ondanks een bogey van Manuel Elvira op de vijfde hole, herstelde hij met een benutte kans op de par-5 zevende hole.

Een vierdelige gelijkstand ontstond al snel, met Adrian Otaegui als koploper op 11 onder na een ronde van 65. Echter, Van Driel onderscheidde zich met een adembenemende eagle op de tiende, dankzij een briljante putt van 40 voet van rechts naar links.

Een klein misstapje op de par-3 volgende, gevolgd door een benutte putt van 25 voet op de 12e, herstelde zijn voorsprong. Matthew Jordan uit Engeland naderde tot op één slag met een gewaagde aanpak op de par-4 17e, maar een bogey op de laatste sloot zijn ronde af op 11 onder, gelijk met Otaegui.

Een bogey van Manuel Elvira op de 14e betekende dat de naaste achtervolgers op de baan drie slagen achter lagen, maar de strijd was nog niet gestreden.

Dean had eerder gebogeïsd op de zevende hole, maar hij herstelde met birdies op de negende, tiende, dertiende en vijftiende om naar 11 onder te gaan. Hier voegde hij zich bij Nacho Elvira, die na birdies op de tweede, zevende, tiende en veertiende, en een bogey op de negende, zichzelf een simpele putt overliet op de 17e.

Een up-and-down op de laatste hole voor een ronde van 66 van Nacho Elvira betekende dat Van Driel’s voorsprong slechts één slag was bij het staan op de tee van de 18e. Dean verplaatste zich ook naar 12 onder met zijn tweepunts-birdie op de laatste, na een ronde van 67.

Echter, Van Driel bleef onverstoord. Hij kwam net tekort van de green in twee slagen op de 18e en voltooide zijn up-and-down, terwijl Manuel Elvira ook een birdie maakte in een afsluitende ronde van 70 om te eindigen in een gedeelde vierde plaats met 11 onder.

Het Schotse duo Ewen Ferguson en Connor Syme eindigden op tien onder.