LIV Golf Tour

Bryson DeChambeau wint het LIV Golf Chicago

SUGAR GROVE, Ill:  In een verbluffende vertoning van talent en sportiviteit, heeft Bryson DeChambeau, de Captain van Crushers GC, op spectaculaire wijze het LIV Golf Chicago gewonnen. Hij maakte een indrukwekkende 8-onder-par 63 op Rich Harvest Farms in een finaleronde die deed denken aan zijn recordbrekende optreden van vorige maand in Greenbrier, toen hij met een sluitingsronde van 58 zijn eerste LIV Golf-titel won.

Maar de overwinning op zondag kwam ten koste van een van zijn teamgenoten, Anirban Lahiri, die op zoek was naar zijn eerste overwinning in acht jaar. Lahiri, die de leiding had genomen na 36 holes miste een par putt op de 18e hole die een play-off met DeChambeau had kunnen afdwingen.

“Om eerlijk te zijn, ik was eigenlijk verdrietig”, zei DeChambeau, die vanaf de green toekeek. “Ik wilde echt dat hij die putt zou maken zodat we het in een play-off konden uitvechten en het op de juiste manier konden afmaken. Dat was de eerste emotie die ik had. Ten tweede komen er mensen naar je toe om je te feliciteren, en het is gewoon zo van, ‘Oh, ik had echt niet het gevoel dat ik gewonnen had. Dit is niet het normale gevoel dat je hebt als je een toernooi wint.’ Het was absoluut een enorme mix van emoties.”

DeChambeau begon de dag met een achterstand van acht slagen, maar eindigde op 13 onder par, terwijl Lahiri en Marc Leishman van Ripper GC op de tweede plaats eindigden met 12 onder par. Leishman, die een ronde van 66 maakte, eindigde op de tweede plaats vanwege een betere score in de laatste ronde dan Lahiri, die een ronde van 69 had gespeeld.

Desondanks vierden DeChambeau en Lahiri samen de teamoverwinning, aangezien de Crushers op zondag een 15-onder-par maakte om op een totaal van 33 onder par te eindigen, drie slagen voor Fireballs GC. Naast DeChambeau’s 63 droegen ook Charles Howell III (67) en Paul Casey (68) bij aan de teamtelling. Fireballs GC eindigde als tweede, terwijl 4Aces GC, dat aan de leiding ging in de competitie, derde werd na een tiebreaker tegen RangeGoats GC.

De overwinning is de tweede van het seizoen voor de Crushers, die zich met deze prestatie naar de tweede plaats in het teamklassement verplaatsen, met nog één reguliere seizoenstoernooi te gaan volgende maand in Jeddah. De top vier teams in het klassement na dat evenement zullen vrijstellingen ontvangen voor het Team Championship in Miami.

“Dit is waarom ik hou van wat we doen,” straalde Casey. “Het gaat om het individu en het team, en het individuele aspect is tot op zekere hoogte belonend, en het teamaspect is belonend op een heel ander niveau. Ze zijn verschillend. Je kunt ze niet met elkaar vergelijken, maar jongens, het voelt goed om goed te spelen met deze gasten.”

Lahiri’s gedeelde tweede plaats op het traditionele leaderboard was zijn zevende tweede plaats in al zijn starts sinds hij vorig jaar bij LIV Golf kwam. Hij hoopte op zijn eerste overwinning sinds twee zeges in februari 2015.

Hij was bogeyvrij met 4-onder-par na 14 holes, maar hij maakte fouten op de 15e en 18e hole en gaf achteraf toe: “Eerlijk gezegd speelde ik echt slecht. Ik worstelde de hele dag met mijn swing.”

Intussen maakte DeChambeau zeven birdies in zijn laatste 12 holes, terwijl zijn putter steeds beter werd. Zijn lange putt op de 12e hole liet hem verbijsterd achter terwijl hij steeds hoger op het leaderboard klom.

“Ik bleef gewoon proberen zoveel mogelijk fairways te raken en de ijzers dichtbij te slaan en putts te maken”, legde DeChambeau uit. “Dat is uiteindelijk wat er gebeurt als ik in een flow kom. Het stopt gewoon niet. Het is een beetje zoals, oh-oh, hier komt de trein.”

Lahiri wist dat zijn captain goed speelde, aangezien de Crushers omhoog klommen op het teamklassement. Hoewel het teamaspect een belangrijk onderdeel blijft van de LIV Golf-competitie, weet hij dat de individuele trofee het belangrijkste doel blijft.

“Ik denk dat we het er alle vier over eens zouden zijn dat je eerst probeert het toernooi te winnen”, benadrukte Lahiri. “Tenminste, zo kijk ik er naar. Iedereen die iets anders beweert, liegt. Maar we wisten allemaal dat we de teamoverwinning moesten behalen, en dat we dat ook konden.”

Zoveel als DeChambeau verheugd was over zijn eigen prestaties, hij toonde ook respect voor de teleurstelling van zijn teamgenoot.

“Het is een van die dingen die je nooit wilt zien dat een teamgenoot doormaakt”, zei DeChambeau op empathische toon. “Maar het is wat het is, en ik denk dat hij veel heeft geleerd, uiteraard. … Jouw tijd komt.”

Op deze zondag was het de tijd van Bryson DeChambeau, en hij stijgt nu naar de derde plaats in het individuele klassement, wat hem een kans geeft op de overwinning volgende maand in Jeddah, samen met nummer 1 Cameron Smith en nummer 2 Talor Gooch.

Crushers GC Captain Bryson DeChambeau wins his second individual title of the season at LIV Golf Chicago. (Photo by Amy Kontras/LIV Golf)