Ladies Tour

Solheim Cup: Europe behoudt trofee met 14-14 gelijkspel tegen de VS in Spanje

In een zenuwslopende finale op de golfbaan van Finca Cortesin in Spanje heeft de Spaanse Carlota Ciganda met een sensationele putt op de 17e hole de Solheim Cup voor Europa behouden. Het Europese team eindigde gelijk met de Verenigde Staten met een score van 14-14 in haar thuisland.

Ciganda maakte een putt van twee voet om Nelly Korda met 2&1 te verslaan, waarmee ze de trofee veiligstelde. Ze won alle vier de wedstrijden waarin ze speelde en werd meteen omarmd door haar emotionele captain Suzann Pettersen.

“Ik denk dat het zo moest zijn. Het kwam allemaal neer op Carlota, in Spanje, in haar eigen handen,” zei Pettersen. “Ik liep met haar mee naar hole 16 en zei, ‘Is dit wat je wilde? Want nu ligt alles in jouw handen.’ En ze zei, ‘Ik ben er klaar voor’.”

Pettersen prees ook de andere leden van het team en noemde hen “Solheim-legendes”.

De teams stonden gelijk met 8-8 aan het begin van de laatste dag, met Europa als verdedigende kampioen die 14 punten nodig had om de trofee te behouden. De Verenigde Staten hadden 14½ punten nodig om de trofee terug te winnen.

Een spannend laatste uur zag Europa terugvechten, nadat ze de openingswedstrijd op vrijdag met 4-0 hadden verloren. Dit resulteerde uiteindelijk in de allereerste gelijkspel in de 18-jarige geschiedenis van de Solheim Cup.

Een van de meest opmerkelijke momenten van de dag was de indrukwekkende comeback van Caroline Hedwall (foto), die vijf van de laatste zes holes won om haar wedstrijd tegen Ally Ewing te winnen. Hedwall, een wildcard-keuze van captain Pettersen, maakte cruciale putts op de 16e en 17e hole en zorgde daarmee voor een punt in een wedstrijd die verloren leek.

Caroline Hedwall werd geprezen door Pettersen en wordt gezien als degene die de weg effende voor Ciganda om de beslissende 14e punt binnen te halen.

Na momenten van spanning, waarin zowel Ciganda als Maja Stark putts misten die het momentum weer naar de Amerikanen zouden kunnen verschuiven, leverde Ciganda de beslissende prestatie. Ze sloeg bijna haar tee-shot in de hole op de par-drie 17e, wat de duizenden fans enthousiast maakte. Korda wist haar birdie-putt niet te maken, terwijl Ciganda die van haar wel binnen tikte om het 14e punt binnen te halen.

Het Europese team vierde de overwinning uitbundig, zich niet realiserend dat Emily Pedersen en Lexi Thompson nog moesten spelen en hun wedstrijd nog in balans was.

Uiteindelijk won Thompson met 2&1 en eindigde met drie punten uit vier wedstrijden, wat haar de op een na beste prestatie van het Amerikaanse team opleverde, na Megan Khang.

Khans begon sterk en de Verenigde Staten won de openingshole in de top drie wedstrijden. Veteranen Anna Nordqvist en Gemma Dryburgh brachten Europa echter weer in de strijd door allebei drie holes voor te staan na zes holes in hun wedstrijden.

Leona Maguire speelde een cruciale rol door een titanenstrijd te leveren tegen de 20-jarige Rose Zhang en uiteindelijk met 4&3 te winnen. Dit zette Europa voor het eerst op voorsprong met 9-8.

Hoewel de Verenigde Staten snel reageerden met overwinningen van Khang en Danielle Kang, eindigden beide teams uiteindelijk met een half punt tekort om de overwinning binnen te slepen.

Dit resulteerde in het historische gelijkspel en in de voortzetting van de Europese dominantie in de Solheim Cup.

Europa en de Verenigde Staten gelijk in spannende Solheim Cup