Amsterdam heeft een nieuwe golfbaan en hij is digitaal

Door ‘gastredacteur Daniël Rommens’. Onderweg naar de golfbaan. In gedachten ben je een PGA Tour Pro. Met de Top 2000 op de achtergrond bedenk je je strategie voor elke hole en de birdies en eagles zie je al voor je. En dan stap je de eerste afslagplaats op. O ja, je slaat niet even ver als Bryson DeChambeau en je bal uit de diepe rough sla je niet eventjes de green op zoals Anne van Dam.

Evengoed speel je een leuke ronde, maar je wil ook wel eens echt scoren. En laten we eerlijk zijn, de starttijden zijn schaars op dit moment, dus het is de vraag of je die eerste tee überhaupt bereikt. Geen zorgen: je kunt ook een rondje lopen op de Amsterdam Open Golf Club, waar starttijden niet bestaan en je eindelijk die kaart ver onder par kunt lopen. Het enige is: de baan is niet echt, maar digitaal in de golfgame PGA Tour 2K21.

Lockdown
Online golfgames zijn – net als het echte spel – populair sinds de eerste lockdown in maart. Spelers uit verschillende landen konden weken- en soms maandenlang helemaal niet de baan op vanwege de maatregelen om het coronavirus in te dammen.

De uitweg was onder andere het spel PGA Tour 2K21, de vierde in een serie die eerst The Golf Club heette, Het spel biedt de mogelijkheid om een seizoen in de PGA Tour te spelen, maar ook losse rondes te lopen in je eentje of met vrienden. En nog leuker, je kunt zelf golfbanen ontwerpen. De course designer geeft je als speler de vrijheid om je eigen baan te bouwen tot in de kleinste details. Wat wordt de strategie van de hole, waar komen de bunkers en wordt het een links- of een bosbaan? Alles is in jouw handen.

Ik schrijf dit verhaal niet als gamerecensent, maar als enthousiaste speler. Ik ontwierp in de afgelopen weken voor het eerst een baan met het Nederlandse landschap in gedachten: ‘Amsterdam Open G.C.’. Met verschillende golfclubs in en rond Amsterdam als inspiratiebronnen, ontwierp ik een baan middenin het polderlandschap dat typisch is voor de regio.

De par 71 championship baan heeft 18 uitdagende en strategische holes. Water en wind bepalen het spel op holes die geïnspireerd zijn door Nederlandse banen als the International, Waterland en Amsteldijk, maar ook bekende internationale banen als Kiawah Island en Bethpage Black.

Het leuke van het ontwerpen van zo’n digitale baan is dat je heel anders gaat kijken als je zelf op de golfbaan loopt. Hoe lopen de randen van de fairway, wat heeft de architect gedaan met de zichtlijnen en waar plaats je hindernissen om spelers een richting op te duwen?

Amsterdam Open G.C. is de eerste baan – die ik ken – waar het vlakke Nederlandse landschap zo’n hoofdrol speelt. Met wat meer enthousiaste designers uit ons land, kunnen we het uitgebreide golfbanenbestand verder verrijken met onze unieke omgeving.

Amsterdam Open G.C. is te spelen in PGA Tour 2K21 op alle gameplatforms. Daniël Rommens is vindbaar op PS4 via gebruikersnaam ‘drommens83’.