PGA Tour

Amateur Sensatie: Nick Dunlap wint The American Express

La Quinta, Californië. In een golfprestatie die de geschiedenisboeken zal halen, heeft de 20-jarige amateur Nick Dunlap op zondag The American Express gewonnen, waarmee hij de eerste amateur in 33 jaar is die zegeviert op de PGA TOUR. Met een zenuwslopende overwinning van slechts één slag op de Zuid-Afrikaanse speler Christiaan Bezuidenhout, heeft Dunlap een gedenkwaardige mijlpaal bereikt in het wereldje van het professionele golf.

Dunlap, een tweedejaarsstudent aan de University of Alabama en de huidige U.S. Amateurkampioen, schreef geschiedenis als de eerste amateurwinnaar sinds golficoon Phil Mickelson de Northern Telecom Open in 1991 als amateur won. Slechts de zevende amateur sinds 1945 en de jongste sinds 1910 die een PGA TOUR-evenement wint, Dunlap heeft bewezen dat leeftijd geen belemmering is voor grootsheid.

Het toernooi, voorheen bekend als de Bob Hope Desert Classic, had een veld van 156 spelers, maar Dunlap was de enige amateur. Zijn indrukwekkende derde ronde van 60 slagen gaf hem een comfortabele voorsprong van drie slagen, die echter zondag op de front nine van de Stadium Course bij PGA WEST bijna verloren ging. Met de vastberadenheid van een doorgewinterde professional herpakte Dunlap zich, culminerend in een indrukwekkende herstelactie op de 18e hole, waar hij met een parputt van binnen 2 meter maakte voor een 2-onder, 70 slagen. Met een totaal van 29-onder 259 slagen verbrak hij het toernooi record in een 72-holes evenement.

Christiaan Bezuidenhout voegde spanning toe door de 18e hole te birdieën, waardoor de druk op Dunlap werd gehouden. Dunlap’s afslag belandde hoog in het ruige gras, en zijn tweede slag was niet perfect, maar een fortuinlijke rol vanuit het hoge gras eindigde in een grasachtig afwateringsgebied net buiten de green.

Met zijn derde slag binnen 2 meter van de hole vierde Dunlap zijn par putt voor de titel met omhelzingen van zijn ouders en vriendin, die speciaal voor deze gelegenheid dwars door het land waren gevlogen om hem live te zien schitteren.

Hoewel Dunlap niet in aanmerking kwam voor de 1.5 miljoen aan prijzengeld voor de eerste plaats, gaat deze eer naar Bezuidenhout na diens indrukwekkende laatste ronde van 65 slagen. Desondanks zal Dunlaps naam voor altijd schitteren als de jonge amateur die geschiedenis schreef op de PGA TOUR. Een golflegende in wording.

Gaat de amateur Nick Dunlap The American Express winnen?