Ladies Tour

Alison Lee zegeviert in het Aramco Team Series waar Anne van Dam 11e wordt

Een 11e plaats voor Anne van Dam

Alison Lee vuurde op zondag een laatste ronde van 65 (-7) af om met acht slagen voorsprong te winnen in Riyad. De Amerikaanse verpulvert met 29 onder par het 54-holes score record in een foutloze stijl. De Nederlandse Anne van Dam speelde ook zeker geen slechte wedstrijd maar moest met 14 onder genoegen nemen met een gedeelde 11e plek.

Lee schreef op zondag opnieuw geschiedenis bij de Aramco Team Series gepresenteerd door PIF – Riyad, toen ze een laatste ronde van 65 (-7) neerzette en gemakkelijk naar haar tweede LET-titel ging, met een voorsprong van acht slagen. Ze verbrak tevens het 54-holes score record van de Ladies European Tour (LET).

Nadat ze haar naam in de recordboeken had gezet met achtereenvolgende ronden van 61 (-11) op vrijdag en zaterdag op de Riyadh Golf Club, zette de Amerikaanse haar meedogenloze vorm voort door zeven birdies te noteren en geen enkele slag te verliezen.

Met een winnende score van 29-onder par verplettert Lee het vorige record dat op naam stond van Schotland’s Kylie Henry (-24, 2014 Ladies German Open) en evenaart ze het beste totaal ooit neergezet door Frankrijk’s Gwladys Nocera – een 72-hole score van de 2008 Goteborg Masters.

Daarnaast wordt Lee de tweede speler in de geschiedenis die een LET-toernooi wint zonder ook maar één slag te verliezen – Italië’s Diana Luna behaalde dit in 2011 op de UniCredit Ladies German Open.

“Het is onwerkelijk om te denken dat ik zo goed gespeeld heb”, zei Lee. “Met 11-onder, 11-onder over de eerste twee dagen, heb ik dat duidelijk nog nooit in mijn carrière gedaan. Ik ben echt blij hier te zijn!

“Ik heb het gevoel dat ik drie dagen lang erg zelfverzekerd golf heb gespeeld. Na een goede week vorige week (Lee eindigde als tweede op het BMW Ladies Championship van de LPGA) gaf me veel vertrouwen voor deze week.”

Met een voorsprong van zes slagen aan het begin van de dag op Spanje’s Carlota Ciganda, de winnende kapitein van de Team competitie, begonnen beiden solide met birdies op de 3e en 4e hole.

De zaken werden interessant toen de Solheim Cup-ster een eagle scoorde op de 5e hole en een birdie op de 6e om Lees voorsprong te verkleinen tot drie slagen.

Maar een belangrijke birdie van Lee op de 7e hole, gevolgd door een bogey van Ciganda op de 8e, maakten snel een einde aan enig teken van een dramatische comeback, waardoor de Amerikaanse gemakkelijk naar de overwinning kon cruisen op de laatste negen holes na nog een birdie op de 9e hole.

“Ze [Carlota] begon de ronde geweldig”, zei Lee, wier andere LET-overwinning kwam bij de Aramco Team Series – Sotogrande in 2021. “Maar ik bleef rustig. Ik wist dat ik goed aan het spelen was. Ik wist dat er veel birdiekansen waren op het einde.”

Om het LET-toernooi record van 29-onder par te achtervolgen, pakte Lee birdies op de 11e, 13e en 15e hole om op het randje van meer geschiedenis te staan met nog drie holes te gaan.

Twee pars op de 16e en 17e hole betekenden dat alles afhing van de 18e hole – net zoals gisteren toen Lee het 18-hole score record achtervolgde – maar het 2 meter putje van de 28-jarige had te veel snelheid, waardoor ze genoegen moest nemen met een par.

Lee zei: “Ik ben echt blij met de rust die ik gedurende de ronde kon bewaren. Ik wilde mezelf niet belachelijk maken door een voorsprong van zes slagen te verliezen vandaag! Het is fijn om zo vrij te kunnen spelen.”

Ciganda eindigde op de tweede plaats, acht slagen achter Lee met 21-onder par, haar beste drieholescore ooit op de LET. Solheim Cup-teamgenoot Charley Hull noteerde een laatste ronde van 66 (-6) om als derde te eindigen met 18-onder par.

Engeland’s Bronte Law eindigde de week met één slag achter Hull na een prachtige 65 (-7) op zondag. De tweevoudig LET-winnares deelt de vierde plaats met Trichat Cheenglab uit Thailand, die opschuift naar de derde plaats in de Race to Costa del Sol.

Majorwinnaars Minjee Lee uit Australië en Pernilla Lindberg uit Zweden delen de zesde plaats met 16-onder par – de laatste behaalde haar 26e top-10 notering op de LET en de eerste sinds 2021.

Drie spelers delen de top-10 op 15-onder par in een gelijkspel voor de achtste plaats, waaronder Majorwinnaars Lilia Vu uit de VS en Georgia Hall uit Engeland, evenals Zuid-Afrika’s Lee-Anne Pace.

In de Race to Costa Del Sol van 2023 maakt Cheenglab de meest significante sprong, van de vijfde naar de derde plaats met 1.641,72 punten. De Thaise ster breidt ook haar voorsprong uit in het Rookie of the Year-klassement. De eerste twee, Celine Boutier uit Frankrijk en Diksha Dagar uit India, blijven hetzelfde, waarbij de linkshandige nu 72,27 punten achter de Major Winnaar staat.

Na afloop van het laatste Aramco Team Series-evenement van het seizoen blijven er nog twee toernooien over in het LET-schema van 2023, met een Spaanse dubbel in november tijdens de Mallorca Ladies Open en de Andalucia Costa del Sol Open de Espana.

Alison Lee Schittert op de Ladies European Tour en Anne van Dam 10e