PGA Tour

WGC Matchplay: Rory McIlroy verslaat Lanto Griffin voor eerste groepszege

Rory McIlroy won het WGC Matchplay evenement in 2015 maar na zijn verlies in de eerste ronde tegen Ian Poulter met 6&5 zag het er voor hem niet best uit. De Noord-Ier herstelde van zijn met fouten bezaaide eerste dag op de WGC Matchplay in Texas en pakte nu een overwinning met 4 & 3 op de Amerikaan Lanto Griffin.

Poulter is nu het best geplaatst in groep 11 na een spannende eenmalige overwinning op de Australiër Cameron Smith. Hij neemt het nu op tegen Griffin in zijn laatste groepswedstrijd.

De kampioen van 2010 was drie up toen hij de 16e inging, maar verloor de volgende twee holes. Nadat Smith op de laatste hole birdie maakte hield Poulter zijn moed vast om zijn rivaal te evenaren en zijn tweede overwinning veilig te stellen met 1-up.

McIlroy hoopt nu dat hij Smith verslaat en kans maakt op door te gaan naar de knock-outrondes van het weekend. De groepswinnaars zullen de volgende fase bereiken.

In het geval dat twee of meer spelers in een groep gelijk zijn met het hoogste puntentotaal, zal een hole-voor-hole play-off met strokeplay bepalen welke speler doorgaat.

Justin Thomas (foto) werd uitgeschakeld in het toernooi dankzij een 2 & 1 nederlaag tegen landgenoot Kevin Kisner, zijn tweede opeenvolgende nederlaag in groep Twee. Kisner was vier up na de 10e en hoewel de Amerikaanse PGA-kampioen van 2017 met een kortstondig rally terug kwam na 1-down verloor hij uiteindelijk met 2-down.

De Schotse linkshandige Robert McIntyre kwam dicht bij het veiligstellen van een schokkende overwinning op de nummer één van de wereld Dustin Johnson. De 24-jarige was na de 15e hole twee-up, maar de Masters-kampioen won de volgende twee, waaronder met een eagle op de 16e. De rivalen van groep 1 maakten de laatste hole gelijk toen de wedstrijd helemaal gelijk eindigde.

De Spanjaard Sergio Garcia is goed geplaatst om groep Acht te winnen na een 3 & 2 overwinning op Tyrrell Hatton. De laatste hakte er soms weer flink op los na een slecht geraakte bal. Ook liet hij zijn club los tot verbazing van de aanwezige toeschouwers (foto boven).

Lee Westwood, woensdag nog verslagen door Garcia, versloeg de Engelsman Matt Wallace met 5 & 3. Paul Casey behaalde zijn eerste overwinning in groep negen na het verslaan van de Amerikaan Talor Gooch met 3 & 2.

Er was ook beter nieuws voor de Amerikaanse US Open-kampioen Bryson DeChambeau, die terugkwam van zijn openingsnederlaag en een 2 & 1 overwinning op de Zuid-Koreaanse Si Woo Kim veiligstelde.

Tommy Fleetwood versloeg de Fransman Antoine Rozner met 4 en 3 versloeg die eerder DeChambeau woensdag versloeg. Fleetwood zal nu tegen DeChambeau spelen in zijn laatste groepswedstrijd op vrijdag, nadat hij zijn openingswedstrijd tegen Kim had gelijkgespeeld.

Er was ook een eerste overwinning in Groep 15 voor de Engelse Matt Fitzpatrick die de Canadese Corey Conners 5 & 4 versloeg.

WGC Matchplay: Rory McIlroy verliest met 6&5 van Ian Poulter