WGC Matchplay: Robert MacIntyre wint met eagle en hole-in-one voor Garcia!

Robert MacIntyre, die nu nog 44e staat in de wereld maar relatief onbekend was op het Amerikaanse circuit, vorderde met een opmerkelijke eagle op de 18e in Austin de overwinning in zijn groep en dat betekende exit voor de nummer 1 van de wereld Dustin Johnson. De Spanjaard Sergio Garcia wist met een hole-in-one Lee Westwood te verslaan in een play-off.

De Engelse Tommy Fleetwood overleefde wat slechte afslagen om toch US Open-kampioen Bryson DeChambeau te verslaan en ook een ronde verder te komen. Rory McIlroy uit Noord-Ierland is uitgeschakeld na een gelijkspel tegen Cameron Smith.

Na eerder deze week McIlroy en de Australiër Smith te hebben verslagen won de Engelse Ian Poulter de groep met een 100% record na wederom een overwinning tegen de Amerikaan Lanto Griffin.

Tijdens het matchplay-toernooi in de Austin Country Club worden de 64 spelers opgesplitst in 16 groepen van vier waarbij alleen de groepswinnaars de volgende fase bereiken.

‘Een van de beste en gelukkigste schoten die ik in mijn leven heb gemaakt’ Weinigen zouden de 24-jarige MacIntyre hebben gesteund om de volgende fase te bereiken nadat ze waren geloot in de groep met Johnson, maar de Schot won deze op een opmerkelijke wijze.

Omdat hij de laatste wedstrijd tegen Adam Long moest winnen sloeg MacIntyre (foto) zijn tweede slag binnen 60 cm van de hole op de 18e hole en kreeg de eagle-putt. Hij leek echter eerder uit het toernooi te verdwijnen toen hij na negen holes tegen Long drie down stond stond. MacIntyre vocht zich terug na de turn en de eagle op de 18e gaf hem een half punt en omdat Johnson verloor van zijn landgenoot Kevin Na was de linkshandige ineens groepswinnaar.

Garcia verslaat Westwood met hole-in-one!

Fleetwood had de controle over zijn eigen lot na het winnen en halveren van zijn eerste twee wedstrijden, waardoor hij verzekerd was van vooruitgang als hij DeChambeau versloeg.

Na drie up te zijn geweest met nog vijf te spelen, verloor Fleetwood de 14e door een birdie van de Amerikaan en vervolgens drie-puttend op de 15e om zijn voorsprong terug te brengen tot één. Fleetwood zou een play-off hebben gehad met Antoine Rozner uit Frankrijk als hij de gelijkspel had gehalveerd. Na een verdwaalde afslag op de laatste waar hij vanuit de rough een onwaarschijnlijke par scrambelde kon hij daarmee een zwaarbevochten overwinning veilig stellen.

Het ervaren Europese duo Garcia en Westwood had een play-off nodig om de winnaar van hun nauw omstreden groep te bepalen en het had een buitengewoon moment nodig om ze uit elkaar te houden.

Op hun vierde extra hole boekte de Spanjaard zijn vooruitgang door zijn tee-shot op de 161 meter lange par drie in de hole te laten verdwijnen. “Ik sloeg een geweldig ijzer negen en wist dat het recht op de lijn was, maar ik kon het niet zien vanwege de schittering. Toen we de mensen hoorden juichen schrok ik en dacht nee toch maar ja het was een hole-in-one” zei hij.

Garcia moest het opnemen tegen Westwood in de play-off na verlies tegen Matt Wallace. 

Jon Rahm, Billy Horschell, Dylan Frittelli, Scottie Scheffler, Bubba Watson, Brian Hartman, Mackenzie Hughes, Kevin Streelman , Erik van Rooyen, Matt Kuchar en Jordan Spieth zijn de andere overgebleven deelnemers.