PGA Tour

WGC Matchplay: nog een Europeaan over en wel Victor Perez

De Fransman Victor Perez is de enige Europeaan in de halve finale van het WGC Matchplay nadat hij Sergio Garcia met 4 & 3 versloeg en Tommy Fleetwood en Jon Rahm verloren.

Fleetwood miste een putt van 3 meter om te winnen op de 18e van Billy Horschel en verloor toen de eerste extra hole nadat hij zijn tee-shot buiten de baan had geslagen. Perez speelt tegen Horschel in de eerste van de halve finales van zondag.

Scottie Scheffler, de 3 & 1 winnaar tegen Rahm neemt het nu op tegen Matt Kuchar nadat die zijn landgenoot Brian Harman met 2 & 1 versloeg.

Fleetwood stond nooit achter tegen Horschel tot hij de 19e hole verloor. Hij stond één up na negen en won toen de 11e. Maar hij verloor de 12e nadat hij zijn tweede schot in het water had geslagen en leek ook de par-4 13e te verliezen nadat hij opnieuw water had gevonden. Echter, Horschel, die safe had gespeeld met een ijzer in de fairway had vier slagen nodig vanaf 85 meter en de hole werd gehalveerd in bogey.

Fleetwood behield zijn slanke voorsprong tot de 17e maar Horschel boorde er een 2.5 meter putt in om met birdie de hole te winnen. Op de laatste hole had Fleetwood een putt om de wedstrijd te winnen, maar zijn poging miste met een paar centimeter.

En op de eerste extra hole, de par-vijf 12e, trok Fleetwood zijn afslag naar links en hoewel hij de hole met een bogey verliet rolde Horschel in een meter putt in voor par.

Voor hun kwartfinale zei Garcia over zijn goede vriend Perez: “Hij heeft een groot potentieel om dit jaar een Ryder Cup-speler te worden.” En de Fransman liet zien waarom de Spanjaard hem zo hoog acht met een stevige ronde golf.

Garcia won de openingshole met een par, maar Perez birdiede de volgende twee om één up te gaan en hij stond twee up voor de negende. Die voorsprong werd verder uitgebreid toen Garcia zijn tee-shot in het water sloeg op de 13e, waar hij probeerde de green te raken. Perez voltooide de overwinning met een birdie op de 15e.

Rahm, derde in de wereldranglijst, was de enige speler in de top 20 die de laatste 16 bereikte, maar hij stond al snel drie down na vijf holes tegen Scheffler.

De Spanjaard maakte een birdie op de zevende en negende hole om de achterstand te verkleinen, maar Scheffler sloeg terug om de 10e te winnen en claimde ook de 12e nadat Rahm zijn tweede schot in een meer sloeg.

Rahm had toen een chip-in birdie op de 14e, maar Scheffler rolde vanaf 2,5 meter naar binnen om de hole te halveren en zijn voorsprong met nog drie holes te behouden. Een birdie op de 15e gaf Rahm hoop maar toen hij op de 17e een birdie-poging miste, gaf hij de wedstrijd.

In de vierde kwartfinale won Kuchar twee van de eerste vier holes en stond hij drie up na 13. Harman pakte een putt van 9 meter vanaf de rand om de 14e te pakken, maar hij was niet in staat om verder te komen.

Eerder in het toernooi wist Fleetwood een hole-in-one te slaan tijdens zijn 4 & 3 overwinning op Dylan Frittelli uit Zuid-Afrika.

Perez uit Frankrijk stond drie up na negen holes tegen Robert MacIntyre uit Schotland en won toen de volgende drie om zes up te zijn met nog zes te spelen. MacIntyre kreeg zijn bal de par-4 13e green en won een hole terug. Maar de 14e werd gehalveerd en zijn mede-Ryder Cup-hoopvolle Perez won zo met hoof 5 & 4 op om het vervolgens op te nemen tegen Garcia, die vier van de zes holes won vanaf de negende om met 2 & 1 de winnaar te worden tegen de Canadese Mackenzie Hughes.

Scheffler had zeven birdies in 13 holes toen hij Ian Poulter met 5 & 4 verpletterde.

Zowel Scheffler als Poulter hadden alle drie hun groepswedstrijden gewonnen, maar de Engelsman stond na 10 holes drie achter.

Scheffler halveerde vervolgens de 11e met een chip-in birdie nadat Poulter een putt van 12 meter erin had geperst. Hij evenaarde ook Poulter’s birdie op de 13e voordat hij de wedstrijd op de volgende won.

Rahm zorgde ervoor dat hij tegen de Amerikaan zou spelen door een eagle putt op de par-vijf 16e te maken om Erik van Rooyen met 3 & 2 te verslaan.

Harman vocht zich terug van vier achter na vijf holes om een sensationele wedstrijd te winnen tegen zijn landgenoot Bubba Watson. Harman birdiede acht holes vanaf de zesde, won er zeven om drie voor te staan na 13, maar Watson die dit evenement in 2018 won, sloeg terug op de 15e en 16e door de holes te winnen met birdies om één down te komen. Harman won echter de 17e met een par tegen een bogey om met 2 & 1 te zegevieren.

In de andere volledig Amerikaanse wedstrijd holde Kuchar op de 18e een putt om Jordan Spieth te passeren in een strakke wedstrijd die hij nooit leidde tot zijn laatste slag.

De halve finales de play-off om de derde plaats en de finale vinden allemaal plaats op zondag.

Halve finale trekking
B Horschel tegen V Perez

S Scheffler tegen M Kuchar