Dutch Open 2022

Victor Perez wint het Dutch Open na play-off tegen Ryan Fox

Wat een laatste dag op Bernardus met een finale die het Dutch Open naar een nog hoger niveau heeft getild. Putts van ver die vielen en een chip van buiten de green voor eagle die viel voor Ryan Fox. De Nieuw Zeelander ging naar 15-onder en leek de basis te hebben gelegd voor de overwinning. Toen kwam de 18e, de par 5, waar slechts een aantal eagles werden gemaakt, onder andere door Joost Luiten. De drive van Fox ging naar rechts en daar lag een venijnig slootje waar zijn bal net in eindigde. Na een drop vond Fox de rechterkant naast de green, flufte zijn bal de bunker in en maakte uiteindelijk een dubbel bogey, 13 onder dus.

Toen was daar de Fransman Victor Perez. Hij was met een opmars bezig en stond toen hij de 18e betrad op 13-onder par, gelijk dus met Fox. Zijn afslag was teveel naar links en gelukkig eindigde zijn bal op de fairway ernaast. “Zal ik ervoor gaan?”, voeg Perez aan zijn caddie en die had inmiddels ook het scorebord gezien. “Doe het niet en sla in lay-up” liet de caddie weten en Perez volgde het advies op. Zijn derde slag kwam op de green en met twee putts had hij par en stond hij in een play-off.

Fox was al een tijd aan het inslaan op de driving-range en meldde zich voor de play-off. De twee zouden tot drie keer de 18e moeten spelen zolang geen van de twee een betere score had dan de tegenspeler. Spannender dan dat, kon het niet worden. Het werden birdies voor de twee na de eerste play-off hole. De tweede play-off werd met een par gedeeld en opnieuw werden de twee naar de tee van de 18e gebracht.

Fox had een knoert van een drive en Perez vond de bunker. Perez deed opnieuw een lay-up en Fox sloeg zijn bal rechts op de green. Perez sloeg een redelijke wedge en die kwam bijna naast de bal van Fox terecht. Fox ging putten voor eagle, miste de hole maar net en had een redelijke easy putt voor birdie over. Perez moest deze holen voor birdie en de putt rolde rold en BAM in de hole. De Fransman liet eindelijk zijn emoties zien en het publiek kon dat wel waarderen. Fox maakte simpel zijn birdie en de twee gingen nu naar de par 3 17e.

Fox had nog steeds de eer en sloeg als eerste zijn bal rechts van de vlag en bijna pinhigh. Perez sloeg zijn ijzer een stuk verder weg en had een flinke putt van wel 20 meter over. Eerder op de dag had Perez nog birdie gemaakt, maar deze leek bijna onmogelijk om te holen. Fox zag de bal vertrekken van Perez’ putter, keek hem na en opnieuw wist hij de hole te vinden en maakte birdie.

Fox dacht deze moet er nu ook in om een vervolg aan de play-off te geven maar miste hem op enkele centimeters.

Perez kon eindelijk opgelucht ademen en Fox liet merken dat hij geknokt had tot het einde, maar net geen nieuwe Dutch Open kampioen werd.

Aan de stem van Perez te horen was hij best geëmotioneerd en hij nam even later de beker in handen waar Luiten’s naam al meerdere keren op gezet is.

Perez, Fox en Adrian Meronk verdienden alle drie een startbewijs voor The 150e Open dat van 14 tot en met 17 juli op St Andrews in Schotland gespeeld wordt.

Goed herstel van Joost Luiten in Dutch Open