Toscane – Golf op 27 holes van Castelfalfi

Op nog geen uur rijden van Pisa bevindt zich het complex van Castelfalfi. Kilometers landgoed met op een hoge berg het prachtige 5 sterren hotel met diverse zwembaden, fitnesszaal en restaurants. Het hotel geeft uitzicht op de vallei waar de golfbaan ligt en toen wij in september kwamen aanrijden over een prachtige landweg, werden de parkeerplaatsen in de schaduw zichtbaar. Aan de kentekenplaten van de geparkeerde auto’s te zien, waren wij niet de enige Nederlanders en ook Duitsers, Engelsen en Fransen hebben Golfclub Castelfalfi ontdekt. De golfbaan met 27 holes is spectaculair te noemen. De 6351 meter lange Mountain Course met 18 holes is door zijn spectaculaire vergezichten adembenemend mooi. De golfbaan heeft grote hoogteverschillen waarvan je bijvoorbeeld op de 9e hole, een par 3 van 170 meter, met een ijzer naar beneden slaat om in de diepte de green te vinden. Wij zagen zomaar een otter zwemmen in het water achter de green van deze hole!

Op andere holes heb je een ijzer of twee meer nodig, bijvoorbeeld een ijzer 4 in plaats van een ijzer 6, om een green die hooggelegen ligt, te kunnen raken. De golfbaan is niet eenvoudig en vraagt om goede slagen. De hoge handicapper zal zich er op moeten instellen dat een bogey gewoon goed is op bepaalde holes, bijvoorbeeld de tweede hole van 387 meter, mits daar van geel afgeslagen wordt. Of hole 5, een par 5 van 567 meter, hole 6 par 4 van 391 meter. Natuurlijk kent de golfbaan ook wat kortere holes zoals de 8e, dat is een par 4 van 338 meter.

De andere lus, de 9 holes van de Lake Course, valt juist op door zijn korte afstanden. De eerste par 4 hole is slechts 312 meter lang. Hole 2 is 308 meter en de 5e hole kan je de bal als je een longhitter bent, in de buurt van de green krijgen, deze is slechts 298 meter lang. Ook op deze lus zijn soms de vergezichten zo mooi dat je de neiging hebt om overal foto’s van te maken.

Er werd door veel spelers gelopen op beide lussen, maar wil je ze alle 27 spelen op 1 dag spelen zoals wij gedaan hebben, dan is een buggy toch wel aan te raden.

Na afloop werden wij op het terras nog getrakteerd op een glas champagne er was namelijk net voor ons een hole-in-one geslagen en wel door een Nederlander die daar met een groep golfers was. Het eten op het terras was heerlijk. Het splinternieuwe clubhuis heeft charme en is een prachtig ontwerp.

Bij Castelfalfi komen natuur, wellness en sport samen op de grootste golfbaan van Toscane: meer dan 9.400 meter fairways omzoomd door boomgaarden en olijfbomen vormen de perfecte setting voor je golfswing. Dankzij de architecten Preißmann en Moroder, die de schoonheid van het landschap hebben gerespecteerd en is de lay-out van de 27 holes verdeeld in twee spectaculaire banen die de meest ervaren spelers nog zullen uitdagen, maar ook een plezierige ervaring garanderen voor gepassioneerde beginners.

Respect en liefde voor de natuur zijn essentiële aspecten van de Golf Club Castelfalfi die zich altijd heeft ingezet voor het bijzondere landschap. Het terugwinnen van regenwater voor irrigatie en hun milieuvriendelijke onderhoudstechnieken zijn slechts enkele van de acties die die golfbaan het GEO CertifiedTM eco-label hebben opgeleverd, een internationale garantie voor hoogwaardig duurzaamheidsbeleid.