ProGolf Tour

Timo Vahlenkamp wint hetFaberExposize Gelpenberg Open 2023

*Aalden, Nederland – 2 september 2023* – De spanning was te snijden op Golfclub De Gelpenberg tijdens de FaberExposize Gelpenberg Open 2023, het voorlaatste evenement van het seizoen in de Dutch Swing of the Pro Golf Tour. Niet alleen ging het om het winnen van het toernooi en het vergaren van cruciale punten in de race om de vijf promotieplaatsen, maar er stond ook een felbegeerd ticket op het spel voor het KLM Open 2024. De winnaar van een speciale ranking, geïntroduceerd voor de drie Nederlandse gastoptredens, zou de kans krijgen om volgend jaar op het grote podium van de DP World Tour te schitteren.

De Nederlandse golfers Mike Toorop en Nordin van Tilburg lieten zien dat ze tot de besten behoren door te eindigen op de gedeelde zevende plaats met een score van 5 onder par. Rodi Vlasveld en Floris de Haas deelden de 24e plaats met een score van 1 onder. Dario Antonisse en amateur Scott Woltering volgden met respectievelijk +2 en +3 en eindigden op de 35e en 40e plaats in het toernooi.

De strijd om de hoofdprijs van 5.000 euro op de FaberExposize Gelpenberg Open 2023 werd pas in de laatste fase van het toernooi beslist. Timo Vahlenkamp begon de slotronde als de leider en begon met een birdie om zijn jacht op de titel te openen. Hoewel hij een hobbelige weg bewandelde met drie bogeys op rij op holes elf tot en met dertien, vocht de 25-jarige golfer van de Berlijnse GC Stolper Heide terug. Uiteindelijk heroverde hij de leiding met twee birdies op hole 15 en 16, waardoor hij de overwinning met één slag verschil behaalde op Owen Edwards uit Wales en landgenoot Philipp Katich. Tadeas Tetak eindigde als vierde.

“Na mijn bogeyreeks besefte ik dat ik achterliep. Daarna versnelde ik en gelukkig kon ik vrij snel twee birdies noteren”, aldus Vahlenkamp, die zijn tweede overwinning van het seizoen vierde. “Ik ben hierheen gekomen in de wetenschap dat ik dit jaar opnieuw moest winnen om kans te maken op de seizoensranglijst, en ik ben erg trots dat ik daarin ben geslaagd.”

Vahlenkamp, die al vier keer in de top tien eindigde dit seizoen, heeft nu de vijfde plaats in het seizoensklassement veroverd en zou een plaats verdienen bij de stijgers van de Challenge Tour. Maar dat was niet het enige opwindende nieuws van de dag.

De Fransman Andoni Etchenique, die het toernooi afsloot op de 35e plaats, verzekerde zich van promotie naar de Challenge Tour en heeft nu nog een extra reden om uit te kijken naar het komende seizoen. Als winnaar van het speciale klassement van de Dutch Swing, mag Etchenique deelnemen aan het KLM Open 2024, een van de hoogtepunten van de Europese golfkalender.

Met nog één toernooi te gaan, het Castanea Resort Championship, dat op 4 oktober van start gaat met een prijzenpot van €50.000, staat er nog veel op het spel in de spannende promotierace van de Pro Golf Tour. De golfwereld kan zich verheugen op een enerverende ontknoping van dit seizoen vol talent en verrassingen.