Het eerste golfnieuws

Tiger Woods en Rory McIlroy beginnen indoor kampioenschap!

Tiger Woods en Rory McIlroy beginnen indoor kampioenschap!

Tiger WoodsTiger Woods

De nieuwste ontwikkeling in de golfwereld is een indoor “high-tech competitie” die wordt gelanceerd door Tiger Woods en Rory McIlroy, gesteund door mede sportsterren. De competitie gaat van start op dinsdag 9 januari 2024.

Van de huidige top 20 golfers ter wereld hebben maar liefst vijftien zich ingeschreven voor het inaugurele seizoen van 24 PGA Tour-spelers en alle evenementen zullen op televisie worden uitgezonden en plaatsvinden in een speciaal gebouwde locatie in Florida.

Onder de sponsors bevinden zich Serena en Venus Williams, Stephen Curry en de eigenaren van Liverpool, de Fenway Sports Group.

Hoewel veel details nog moeten worden vastgesteld, zoals de prijzenpot, de naam en eigenaar van een van de zes teams, en voor welk team elke golfer zal spelen, is dit wat we wel weten.

Wat is het?
De competitie, genaamd TGL, zal worden beheerd door TMRW Sports, het op technologie gerichte sportbedrijf dat Woods en McIlroy in augustus 2022 hebben opgericht.

Het zal bestaan uit zes teams van vier spelers die elkaar eenmaal ontmoeten in een competitieopzet. Bij elk evenement zullen slechts drie van de vier spelers deelnemen.

Tot nu toe zijn vijf teams aangekondigd, met namen die zijn gekoppeld aan Amerikaanse steden in Atlanta, Boston, Los Angeles, New York en San Francisco.

NBA-ster Curry is betrokken bij het team in San Francisco, terwijl tennisgrootheden Serena Williams en haar zus Venus steun verlenen aan het team in Los Angeles. De Fenway Sports Group is betrokken bij het team in Boston.

Het Sofi Center, op Palm Beach State College, zal elk evenement hosten, dat ongeveer twee uur zal duren en live in de VS wordt uitgezonden, waarbij alle spelers microfoons dragen.

De locatie biedt plaats aan ongeveer 1.600 toeschouwers.

Rory McIlroy
Rory McIlroy

Wie doet er mee?
Natuurlijk Woods en McIlroy. De Spanjaard Jon Rahm en Amerikaan Justin Thomas waren de volgende spelers die zich aanmelden.

Tweevoudig major-winnaar Thomas is tot nu toe de enige speler die aan een team is toegewezen. Atlanta Drive GC kondigde op 31 oktober aan dat de 30-jarige deel zou uitmaken van hun selectie.

De wereldranglijstaanvoerder Scottie Scheffler en zijn Amerikaanse collega’s Patrick Cantlay, Rickie Fowler, Collin Morikawa, Max Homa en Xander Schauffele behoren ook tot de deelnemers.

Engeland zal goed vertegenwoordigd zijn met bevestigde deelname van Matt Fitzpatrick, Tommy Fleetwood, Tyrrell Hatton en Justin Rose, evenals de Ier Shane Lowry.

Hoe gaat het in zijn werk?
Elk evenement zal twee teams tegen elkaar laten spelen, waarbij het winnende team twee punten krijgt.

Er zijn twee sessies in een wedstrijd.

De eerste sessie omvat negen holes met ’triples’, waarbij alle drie spelers in een afwisselend format over negen holes spelen. De tweede sessie bestaat uit zes holes met ‘singles’, een directe confrontatie waarbij elke golfer twee holes speelt.

Punten worden toegekend voor het winnen van een hole, en het team met de meeste punten aan het einde wint. Bij een gelijke stand wordt een ‘nearest the pin’-shootout gehouden om de winnaar te bepalen.

Er zullen 15 wedstrijden in de competitie zijn, waarbij de top vier teams zich kwalificeren voor de halve finales, en de winnaars doorgaan naar een best-of-three finale.

De tweede wedstrijd staat gepland voor dinsdag 16 januari.

Hoe wordt er binnen gespeeld?
Elk hole begint op een golfsimulator, waarbij spelers afslaan op een enorm scherm dat 64ft x 46ft is, ongeveer 20 keer groter dan een standaardscherm.

Voor slagen van ongeveer 50 yards of minder schakelen spelers over van de simulator naar aanpasbare greens met 189 actuatoren en jacks die de helling van het puttingoppervlak voor elke hole veranderen.

In plaats van iconische holes of banen die de meeste simulatoren spelers laten ervaren, zijn een aantal nieuwe holes speciaal ontworpen voor het TGL-seizoen.