PGA Tour

The Players Championship: Sergio Garcia leidt waar Rory McIlroy opent met 79

De 2008-kampioen Sergio Garcia heeft een voorsprong van twee slagen op Brian Harman na de openingsdag van de The Players Championship. Titelverdediger Rory McIlroy staat op 14 slagen afstand na een zeven-over 79 en Byeong Hun An maakt een 11 op de 17e.

Garcia maakte back-to-back birdies met een eagle op zijn laatste hole om zijn eerste ronde met een zeven-onder-65 af te sluiten en dat niet kon worden geëvenaard op de golfbaan van TPC Sawgrass. De late starter Brian Harman werd de nummer twee in het klassement na een openingsronde van 67 slagen.

Matt Fitzpatrick en Shane Lowry staan op drie slagen afstand van de leider naast Corey Conners, terwijl Bryson DeChambeau en Lee Westwood, de top twee op de Arnold Palmer Invitational van vorige week, beiden openden met een drie-onder-69.

Wereld nummer 1 Dustin Johnson begon zijn week met een one-over 73 en McIlroy had zijn slechtste start van een titelverdediger met een openingsronde 79.

Garcia speelde naast McIlroy en 2018-kampioen Webb Simpson en opende met vijf straight pars voordat hij een 6 meter putt voor birdie maakte op de 15e en op de volgende par-vijf een eagle wist te maken om de turn te bereiken in 33 slagen. Garcia maakte vervolgens op hole 1 een drie-putt voor bogey maar met twee putts op de tweede, een par 5, maakte hij weer birdie. De Spanjaard ronde in stijl zijn ronde af met birdies op de zevende en achtste en met een 2 meter putt voor eagle op de negende een par vijf.

Harman was na acht holes boven par maar maakte zes birdies in acht holes om binnen twee slagen van de voorsprong te komen, terwijl Lowry ook tot vijf onder kwam door een birdie op de iconische 17e en een bogey op de 18e.

Fitzpatrick was vijf onder par na 10 holes, maar maakte een drie-putt par op de volgende par-five en bogeyde de 12e, voordat hij op de 14e een chip-in birdie weer te niet zag gaan met nog een drie-putt op de 17e.

McIlroy opende met een dubbel bogey zes op de par-vier tiende nadat hij zijn drive in de bomen had geslagen en een drop moest nemen, met een drie-putt-bogey op de 13e, gevolgd door een lelijke quadruple-bogey op de 18e na het slaan van twee ballen in het water.

De viervoudig grote kampioen bereikte zijn tweede negen met 43 slagen, de hoogste score in zijn PGA Tour-carrière. Vervolgens maakt McIlroy back-to-back birdies op de eerste en tweede hole maar met opeenvolgende bogeys over zijn volgende twee holes maakte hij deze weer ongedaan.

McIlroy maakte vervolgens birdie op de vijfde en de drie-putt op de negende, zijn laatste hole, liet hem dezelfde score evenaren in de openingsronde die door Sandy Lyle in zijn titelverdediging in 1988 werd gemaakt.

Byeong Hun An sloeg op de 17e plaats vier ballen in het water op weg naar een achtvoudige bogey 11 de op een na hoogste score ooit op de hole, terwijl Henrik Stenson in het klassement met een openingsronde van 85 laatste staat.

Het spel werd opgeschort wegens duisternis om 18.32 uur lokale tijd (23.32 uur GMT), en degenen die niet in staat waren om hun ronde af te maken, moeten vrijdag om 7.30 uur terugkeren. De tweede ronde begint zoals gepland om 6.45 uur (11.45 uur GMT) op vrijdag.