The Northern Trust: Tony Finau wint na play-off!

Tony Finau wist op maandag met een eagle en drie birdies gelijk te komen met Cameron Smith en wint vervolgens de play-off in het The Northern Trust na een bal out-of-bounds van de 28-jarige Australiër! Het toernooi kon door het slechte weer pas op maandag worden uitgespeeld.

Finau heeft 142 evenementen gespeeld sinds zijn overwinning in Puerto Rico, meer dan vijf jaar geleden, en heeft 10 runner-up finishes behaald, waarvan drie in extra holes.

Een afslag van Smith op de eerste extra hole die out-of-bounds vloog en de twee putts voor par was voldoende voor Finau om de eerste van de drie FedExCup-playoff-evenementen van dit seizoen te winnen.

Eerder leek het Jon Rahm te worden die het toernooi ging winnen. Maar de Spanjaard maakte wat kostbare foutjes. Op de 15e vond hij de fairwaybunker en kon daardoor niet in tweeën naar de green gaan met een bogey als resultaat. Op de 18e maakte hij dezelfde fout en opnieuw lag zijn bal in een fairwaybunker en nog slechter dan op de 15e. Ook daar kwam hij pas in drie slagen op de green en opnieuw werd het een bogey. Uiteindelijk eindigde Rahm daardoor op 18-onder par.

Inmiddels was Finau op komen zetten in het klassement met een birdie op 12 die werd gevolgd door een verbluffende tweede shot tot op minder dan een meter tot stilstand kwam op de lange 13e en waar hij eagle maakte. Op de 14e wist hij vanaf 9 meter zijn bal opnieuw in de cup te laten vallen voor een birdie. De birdie op 16e en de par op 17 en 18 bracht de 31-jarige op 20-onder par.

Smith worstelde vanaf het begin van zijn ronde met zijn driver en trok deze 40 meter links van zijn doel op de zesde in het water, een fout die leidde tot een double-bogey zes.

Maar de jonge Aussie, die zaterdagmiddag nog 3.5 meter miste voor een 59, begon zijn revival met een birdie op de achtste en leek zijn problemen met zijn driver te hebben opgelost terwijl hij gelijke tred hield met de aanvallende Finau.

Toen Finau in het clubhuis kwam met 20-onder moest Smith nog wat holes spelen en met birdies op 16 en 17 kwam hij eveneens op 20-onder. Zijn putt van een meter op 7 op de laatste hield hij net te kort met een par als resultaat.

Ondanks dat hij sinds de 10e geen fairway meer had gemist, maakte Smith vervolgens een van zijn slechtste swings van de week en keek met afgrijzen hoe zijn bal naar het onbekende zeilde, out-of-bounds.

“Ik speel geweldig golf en we hebben nog twee grote toernooien voor de boeg, dus ik ga van deze goed genieten”, aldus Finau.