Scottish Open: Min Woo Lee verslaat Matt Fitzpatrick en Thomas Detry in play-off

Min Woo Lee maakte een birdie op de eerste extra hole om het abrdn Scottish Open te winnen na een play-off met Matt Fitzpatrick en Thomas Detry. Darius van Driel eindigde in het toernooi met 7-onder op de gedeelde 54e plaats en verdiende toch nog bijna 23.000 euro. Joost Luiten werd uiteindelijk gedeeld 69e met 4-onder en voor hem was er een cheque van net geen 14.000 euro.

Lee kwam net te kort om een birdie te maken op de 18e in de reguliere competitie na een weersvertraging van 90 minuten toen hij met 64 slagen zijn ronde afsloot en met een sensationele serie van zes opeenvolgende birdies in de tweede negen van de Renaissance Club.

De 22-jarige Australiër maakte par op de laatste hole en nam de leiding in het clubhuis voor Ian Poulter, die eerder vier van de laatste vijf holes met birdies had geëindigd om met een uitstekende ronde van 63 slagen naar 17 onder par te gaan, twee slagen minde dan zijn flightgenoot en wereld Nr 3 Justin Thomas.

Ryan Palmer (64 slagen) en de Irish Open-kampioen Lucas Herbert (66 slagen) van vorige week waren allebei niet in staat om op 17 of 18 te birdies te maken om zo op gelijke hoogte te eindigden met Poulter. De wereldnummer 1 Jon Rahm eindigde met 16-onder zevende.

Detry (foto) keek ongelukkig om zich heen nadat hij op de 14e green zijn putt miste doordat de claxons gingen die aangaven dat het spel verplicht werd stilgelegd vanwege de dreiging van onweer. Toen de Belg terugkeerde na de vertraging maakte hij daar een bogey!

Fitzpatrick miste een birdie kans op de 17e en op de laatste hole had hij een putt voor de regelrechte overwinning, om vervolgens zijn putt van 6 meter van de cup te zien. Detry wist van achteren de green een up-en-down te maken voor par en dat bracht hem ook op 18-onder par en de play-off.

Nadat de twee allebei hadden getekend voor 67 slagen en 18-onder, keerden zij terug naar de 18e tee om samen met Lee de play-off in vochtige en grijze omstandigheden te gaan spelen. Detry en Fitzpatrick wisten wel de green te raken in hun tweede slag maar lagen ver van de hole. Lee sloeg vervolgens een zelfverzekerde tweede slag op minder dan 4 meter en maakte zijn putt voor de overwinning. Lee verdiende ruim 1.1 miljoen. De nummers twee Detry en Fitzpatrick kregen beiden ook een flinke cheque van bijna 580.000 euro.

Terwijl Lee feestvierde, moest Fitzpatrick nadenken over de verwoestende impact van de vertraging van het weer, waardoor zijn hoop om op tijd op Wembley te komen voor de finale van het EK 2020 van Engeland tegen Italië, in feite teniet werd gedaan.

Troost was er voor Detry omdat hij nu een plaats in het veld voor de 149e Open bij Royal St George heeft verdiend samen met Lee en Jack Senior, die sloot met een ronde van 66 af om te eindigen als de derde niet-vrijgestelde speler voor de laatste major van het jaar.