Schotse golfsters winnen Ladies Nations Invitational; Oranje vierde

22 05 2016 schotland

22 05 2016 schotlandDe golfsters van Schotland hebben de eerste editie van de Ladies Nations Invitational, onderdeel van de ING Private Banking Golf Week, gewonnen. De landenwedstrijd viel zowel bij speelsters als publiek in de smaak, niet in de laatste plaats door de vernieuwende elementen die aan het toernooi waren toegevoegd.

De speelsters sloegen de afgelopen dagen op golfbaan The International in Amsterdam letterlijk en figuurlijk af in een swingende setting. Met onder meer een deejay en speaker op de baan, kortere holes en het aantrekkelijke matchplayformat werd het publiek meer dan ooit bij golf vermaakt.

Ook de speelsters reageerden enthousiast. ‘In deze sfeer is het leuk spelen, terwijl er niets verandert aan de competitieve insteek, want alle speelsters willen elke bal goed slaan en winnen’, aldus de Nederlandse profgolfster Dewi-Claire Schreefel.

Oranje, dat naast Schreefel bestond uit Christel Boeljon en Roos Haarman, werd in het veld van acht Europese landen vierde. In de halve finale verloor Oranje nipt van Engeland en in de strijd om de derde plaats was Denemarken te sterk. De meest in het oog springende prestatie kwam op naam van Roos Haarman, de pas 18-jarige amateur, bleef in al haar vijf partijen (foursomes en single) ongeslagen.
De beker en bijbehorende prijs van 18.000 euro ging naar Schotland, dat in de finale rivaal Engeland klopte. Daarmee schreven Carly Booth, Laura Murray en Kylie Walker in de allereerste Ladies Nations Invitational geschiedenis.

Tegelijkertijd met het internationale landentoernooi vond de afgelopen dagen de strijd om de ING Private Banking Cup met zestien Nederlandse amateurclubs plaats. In dat toernooi ging de titel naar UGC De Pan, dat in de finale De Noordwijkse versloeg.
De Utrechtse club legde daarmee beslag op de hoofdprijs 7.500 euro. Dit bedrag dient te worden besteed aan de jeugdopleiding binnen de club. Ook de nummer twee, De Noordwijkse, kreeg een bedrag (5.000 euro) voor de jeugdopleiding, evenals de nummer drie, de Eindhovensche (2.500 euro).

De ING Private Banking Golf Week krijgt volgens Jeroen Stevens, directeur van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie, volgend jaar een mooi vervolg. ‘Ik geloof na deze editie nog meer in dit format. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer we de mensen meer kijkplezier aan golf willen geven, het golf aantrekkelijker moet worden. Dat is hier de afgelopen dagen met een aantal elementen gebeurd. Met minder en kortere holes moeten de spelers er direct bovenop zitten, zien we meer birdies of het soms helemaal fout gaan. In elk geval levert het veel spektakel op. Ik heb veel mensen gesproken, onder wie bezoekers die het oude Ladies Open kenden en nieuwe. Ze waren zonder uitzondering enthousiast.’

Ruud van Dusschoten, directeur Private Banking & Beleggen ING Nederland: ‘Wat is golf toch een ontzettend mooie sport en wat zijn we trots op deze meer dan geslaagde eerste editie van de ING Private Banking Golf Week. Ik heb vandaag golf op het hoogste niveau gezien, maar ook veel enthousiasme naast de baan. Bij het aangaan van het hoofdsponsorschap hebben we ons als snelst groeiende private bank ten doel gesteld deze sport met onze kennis en expertise vooruit te helpen, te verjongen en te vernieuwen en dichter bij het publiek te brengen. Dit evenement was een eerste stap. Samen met de NGF en TIG Sports gaan we ons hier de komende drie jaar vol voor inzetten.’

Finale
Schotland – Engeland 4-0

Om 3de plaats
Nederland – Denemarken 1-3
Schreefel – Pedersen 0-2 (2up)
Haarman/Boeljon – Larsen/Jörgensen 1-1 (all square)

Om 5de plaats
Duitsland – Noorwegen 2-2 (Noorwegen wint met 2up)

Om 7de plaats
Frankrijk – België 4-0

Eindstand:
1. Schotland
2. Engeland
3. Denemarken
4. Nederland
5. Noorwegen
6. Duitsland
7. Frankrijk
8. België

Foto winnaressen door Tim Buitenhuis