PGA Tour

Schauffele wint eerste major op het US PGA Championship

In de volgende major krijgen wij dan wel een Europese winnaar?

Xander Schauffele maakte een zenuwachtige birdie putt op de 18e hole om zijn eerste major te winnen met een recordscore op een spannende laatste dag van het US PGA Championship. De Amerikaan hield Bryson DeChambeau en Viktor Hovland van zich af om met 21-onder par in Valhalla in Kentucky, het major kampioenschap te winnen. Hovland heeft nu vier top-10 finishes in verschillende majors.

Na het leiden van het toernooi, sinds zijn 62 slagen in de eerste ronde, sloot de 30-jarige Californiër af met een zes-onder, 65 slagen, om de Wanamaker Trophy met één slag voorsprong te winnen.

“Ik was emotioneel nadat de putt erin gingt,” zei Schauffele. “Ik wilde echt niet in een play-off met Bryson terechtkomen.”

Zes birdies in acht holes brachten Hovland tijdelijk aan de leiding, maar Schauffele reageerde met birdies op de 11e en 12e om het terug te pakken.

DeChambeau maakte een birdie op de laatste hole om gelijk te komen met Schauffele, wat leidde tot uitbundige vieringen op de 18e green. Hovland had toen een putt om ook op 20-onder te komen, maar bezweek onder de druk en eindigde met een drie-putt op 18 onder par.

Er was ook een opvallende prestatie van onze zuiderbuur Thomas Detry.  De Belg wist in dit sterk deelnemersveld met 15-onder op de gedeelde vierde plaats te eindigen samen met Colin Morikawa.

Morikawa, die na de derde ronde samen met Schauffele aan de leiding stond, begon met 14 pars voordat hij een bogey maakte op de 15e en eindigde met een ronde van 71 slagen op vijf slagen achterstand.

Justin Rose eindigde gedeeld zesde met 14-onder par en werd daarmee pas de tweede speler boven de 40 jaar die vijf opeenvolgende top-15 finishes bij dit toernooi behaalde.

De linkshandige Robert MacIntyre sloot af met een schitterende eagle voor een totaal van 13-onder. Shane Lowry, die een spectaculair 62 had op zaterdag eindigde met een ronde van 70 slagen op eveneens op 14-onder.

Scottie Scheffler en Rory McIlroy sloten hun teleurstellende weekend af met een ronde van 65 en 66 slagen op respectievelijk acht en negen slagen achterstand.

Schauffele heeft nu 12 top-10 finishes in de major toernooien, maar had sinds het Scottish Open in 2022 niet meer gewonnen.

Deze ronde golf zou alle twijfels over zijn temperament moeten wegnemen. Schauffele bleef kalm en maakte cruciale putts op kritieke momenten, inclusief de winnende putt op de 18e.

McIlroy zal over vier weken opnieuw proberen zijn eerste major in 10 jaar te winnen op het US Open in Pinehurst.

Xander Schauffele en Colin Morikawa leiden maar Shane Lowry met 62 dichtbij