PGA Tour

Xander Schauffele en Colin Morikawa leiden maar Shane Lowry met 62 dichtbij

Gaat er een Europeaan het PGA Championship winnen?

Shane Lowry

Shane Lowry grapte dat hij nog nooit zo teleurgesteld was om een 62 te schieten nadat hij een gouden kans creëerde om het PGA Championship 2024 te winnen op de Valhalla Golf Club. De Noord-Ier verraste iedereen door met negen birdies en geen enkele bogey zijn derde ronde te eindigen.

Met nog 18 holes te spelen, volgt de winnaar van The Open van 2019, Xander Schauffele en Collin Morikawa op twee slagen afstand. Sahith Theegala staat solo tweede met 14-onder.

Schauffele noteerde een 68 terwijl Morikawa, tweevoudig major winnaar, het iets beter deed met een 67.

In werkelijkheid zou de Wanamaker Trophy in handen van meerdere concurrenten kunnen komen.

Zo maakte Bryson DeChambeau, een LIV Golf speler, een eagle op de 18e hole en deelde daarmee de vierde plaats met Lowry en Viktor Hovland. Ook zij kunnen het toernooi nog winnen. De Europese Ryder Cup spelers Justin Rose en Robert MacIntyre staan op 12-onder en de thuisfavoriet Justin Thomas staat weer twee slagen achter op dat duo.

Lowry vertelde aan verslaggevers dat hij “van elke minuut” van zijn ronde op zaterdag had genoten.

Hij miste een 3 meter putt op de laatste hole, wat hem de eerste man in de geschiedenis zou hebben gemaakt om een 61 te scoren in een major. “Ik ben nu waarschijnlijk de meest teleurgestelde persoon ooit die een 62 schiet,” zei hij.

Ondertussen zal de Noord-Ier Rory McIlroy waarschijnlijk weer een teleurstelling in een major ervaren. Hij staat op acht-onder, ver verwijderd van de leiders net als de titelverdediger Brooks Koepka die zijn kansen zag vervagen met een ronde van drie-over par, 74.

Misschien wel de grootste verrassing kwam van de nummer één van de wereld, Scottie Scheffler, die een ronde van twee-over 74 noteerde. Scheffler maakte vijf bogeys, één dubbel bogey en vier birdies en zakte terug naar gedeelde 24e plaats. Dit betekende voor Scheffler het einde van zijn reeks van 42 opeenvolgende rondes van par of beter.