Het eerste golfnieuws

Ryder Cup: Team Europe gaat met 4-0 aan de leiding

Jon Rahm en Tyrrell Hatton wonnen de openingswedstrijd; Viktor Hovland maakte indruk samen met nieuwkomer Ludvig Åberg; overwinningen voor Shane Lowry, Sepp Straka, Rory McIlroy en Tommy Fleetwood

Team Europe maakte een droomstart in hun poging om de Ryder Cup te heroveren nadat ze alle vier de foursomes-wedstrijden hadden gewonnen om de openingsronde voor het eerst in de geschiedenis van het evenement een ruime voorsprong te nemen.

Captain Luke Donald’s beslissing om de Ryder Cup te beginnen met foursomes in plaats van de traditionele fourballs, betaalde direct uit tijdens een dominante vertoning op de Marco Simone Golfclub, waar Europa op geen enkel moment in geen enkele wedstrijd op achterstand stond en een voorsprong van 4-0 behaalde.

Jon Rahm en Tyrrell Hatton veegden wereld nummer 1 Scottie Scheffler en de uit vorm zijnde Sam Burns met 4&3 van tafel in de topwedstrijd, terwijl nieuwkomer Ludvig Åberg een winnende start maakte in zijn Ryder Cup-carrière door samen met Viktor Hovland met dezelfde marge te winnen van Max Homa en Brian Harman.

Sepp Straka genoot van een winnend debuut toen hij zich bij Shane Lowry voegde om Rickie Fowler en Collin Morikawa met 2&1 te verslaan, waardoor Europa met 3-0 voor stond, terwijl Rory McIlroy en Tommy Fleetwood een opmerkelijke ochtend voor de gastheren compleet maakten door Xander Schauffele en Patrick Cantlay met dezelfde marge te verslaan.

Het is de eerste keer dat Europa ooit met 4-0 aan de leiding gaat na de openingsronde en de eerste keer sinds 2006 dat Team USA achterloopt voor de vrijdagmiddag, waardoor de gastheren een dominante voorsprong hebben terwijl ze streven naar hun zevende opeenvolgende overwinning in de tweejaarlijkse wedstrijd op eigen bodem.

Rahm holede vanaf de green zijn bal erin op de derde hole om birdie te maken, en Europa verdubbelde hun voorsprong door gebruik te maken van de vijfde hole, waar de gastheren reageerden op het verlies van de zesde hole van een birdie van Burns door de volgende hole te winnen nadat Rahm bijna een hole-in-one had gemaakt.

Burns holede putts op de volgende twee holes om verder achter te blijven, en Rahm chipte in op de tiende green om een onwaarschijnlijke par te redden, waarna Europa vervolgens voorop ging met een birdie op de volgende par-4.

De VS liep vier holes achterstand op toen ze Europa’s eagle-putt op de twaalfde hole toestonden, waarbij Rahm het punt veiligstelde toen hij zijn birdiepoging op de vijftiende hole binnen tap-in bereik legde.

“Ik had een goed gevoel over Tyrrell [Hatton] vanaf het begin”, zei Rahm. “De laatste keer dat we samen speelden, voelde het echt goed en het was goed om hier naar buiten te komen en te presteren zoals we deden. Het was een ongelooflijke foursomes-wedstrijd en we speelden zo zelfverzekerd als twee mensen kunnen spelen, het was prachtig.”

Hovland maakte een perfecte start toen hij pitchte voor een birdie op de eerste hole en een par maakte om de tweede hole ook te winnen, voordat hij terugkwam van het verliezen van de volgende twee holes door de vijfde en zesde te winnen met pars.

Åberg maakte een birdie van een meter of 4 op de negende hole om drie slagen voor te staan bij de turn, en Hovland evenaarde de birdie van Homa op de elfde, waarmee hij nog een birdie maakte op de veertiende hole voordat het Scandinavische duo hun overwinning op de volgende hole verzilverde.

Shane Lowry en Sepp Straka versloegen Rickie Fowler en Collin Morikawa met 2&1
Een prachtige approach naar de derde hole van Lowry zorgde voor de eerste van twee opeenvolgende birdies, waarbij Europa reageerde op Straka’s tee-shot in het water op de vijfde hole door drie opeenvolgende holes te winnen vanaf de zevende.

Lowry stuurde zijn tee-shot het water in op de tiende hole en Fowler holede een birdie van lange afstand op de dertiende hole om de voorsprong van Europa tot twee slagen terug te brengen, maar de VS bogeyde de volgende hole en de gastheren verzegelden de overwinning toen Straka van dichtbij holede op de zeventiende hole.

“Het is natuurlijk nog vroeg, maar ik wilde Sepp [Straka] zijn moment in de Ryder Cup geven om de winnende putt te holen. Het is enorm. We zijn geweldig begonnen vanochtend. We moeten het tempo hoog houden. Ik was erg blij met hem en heb genoten”, zei Lowry.

Rory McIlroy en Tommy Fleetwood versloegen Xander Schauffele en Patrick Cantlay met 2&1. McIlroy maakte een birdie van 1.5 meterop de vierde hole en liep verder uit met een par op de achtste hole nadat Cantlay water had gevonden met zijn approach, maar Team USA won de negende en kwam op de helft van de achterstand.

Europa nam de elfde hole met een toegegeven birdie en annuleerde Schauffele’s birdie op de veertiende hole door een momentum-veranderende overwinning op de vijftiende hole.

Fleetwood holede zijn putt van 6 meter voor par, waarmee hij de hole won toen Schauffele miste van 1.20 meter en McIlroy reageerde op het verlies van de zestiende hole door zijn tee-shot op de volgende tot binnen 90 cm te slaan en de birdie door Fleetwood te laten maken.

McIlroy. “We hebben het format dit jaar veranderd om eerst met foursomes te spelen omdat dat statistisch gezien onze betere sessie is. En de hele week hebben we het gehad over een snelle start maken. We waren klaar om te gaan vanaf de eerste afslag, zoals je kunt zien aan hoe iedereen heeft gespeeld.”

Wat staat er nu te gebeuren?
Hovland en Hatton starten in de middag foursomes tegen Justin Thomas en Jordan Spieth, terwijl Rahm samen met Nicolai Hojgaard speelt tegen Scheffler en vijfvoudig major winnaar Brooks Koepka.

Robert MacIntyre en Justin Rose beginnen hun week tegen Homa en Clark, terwijl McIlroy zich aansluit bij Matt Fitzpatrick in de laatste wedstrijd tegen Morikawa en Schauffele.

Ryder Cup: Jon Rahm en Tyrrell Hatton bijten de spits af voor Europa in de foursomes