Ryder Cup: Patrick Cantlay pakt laatste automatische plaats voor Team USA

Patrick Cantlay zorgde voor een Ryder Cup-debuut met zijn overwinning in het BMW-Championship waar Sergio Garcia en Erik van Rooyen een sterke finish behaalden om hun plaatsen in het 30-koppige veld te boeken voor het Tourkampioenschap van volgende week.

De sensationele overwinning van Patrick Cantlay in het BMW Championship heeft hem de zesde en laatste automatische kwalificatieplaats in het US Ryder Cup-team opgeleverd.

Cantlay arriveerde in Caves Valley op de 11e plaats in het klassement, maar zijn birdie op de zesde playoff-hole tegen Bryson DeChambeau stuwde hem vijf plaatsen hoger op de ranglijst.

En Cantlay onthulde ook dat hij verwacht dat Fred Couples zal worden toegevoegd aan het team van Steve Stricker na een uitwisseling van berichten met de voormalige Masters-kampioen eerder deze week.

“Ik ben opgewonden”, zei Cantlay. “Fred Couples sms’te me deze week en zei dat het erop lijkt dat hij een van de assistent-kapiteins zal zijn. Ik heb uiteraard met Xander (Schauffele) en JT (Justin Thomas) gesproken en we hebben er erg veel zin in.

Open kampioen Collin Morikawa eindigde als eerste in het klassement voor Dustin Johnson, DeChambeau, Brooks Koepka en Justin Thomas, terwijl Ryder Cup-fans Jordan Spieth en Patrick Reed nu afhankelijk zijn van een wildcard voor de wedstrijd in Whistling Straits.

De ongelooflijke overwinning van Cantlay in Baltimore bracht hem ook naar de top van het FedExCup-klassement, voorafgaand aan de seizoensfinale van volgende week in het Tour Championship in Atlanta.

Rory McIlroy, tweevoudig FedExCup-kampioen, verbeterde zijn positie naar de 16e plaats met zijn vierde plek in Baltimore hij zal zijn kansen grijpen om de acht slagen goed te maken die hij nodig heeft om Cantlay te passeren en nog een bonus van 15 miljoen te ontvangen.