Het eerste golfnieuws

Ryder Cup 2023: Europa leidt met 6½-1½ na eerste dag

Europa heeft een “sensationele” voorsprong van 6½-1½ op de Verenigde Staten genomen na een verbluffende openingsdag van de Ryder Cup 2023 n Rome.

De gastheren wisten voor het eerst in de ochtendsessie een 4-0 voorsprong te nemen en weerstonden een strijdlustige Amerikaanse comeback om met 2½-1½ te winnen in de middag.

Viktor Hovland, Jon Rahm en Justin Rose wisten allemaal een cruciale putt te maken op de 18e om een half punt voor Europa te pakken.

De Engelsman Matt Fitzpatrick, die speelde met Rory McIlroy, verzekerde zich van zijn eerste Ryder Cup-punt in een gedenkwaardige overwinning met 5&3.

Fitzpatrick, de winnaar van het US Open in 2022, maakte vier birdies en een eagle vanaf de tweede hole om zijn duo stevig in controle te houden in de match tegen Xander Schauffele en Collin Morikawa. McIlroy maakte ook een birdie op de zevende hole toen ze zes up voor kwamen te staan.

Dit beëindigde een reeks van vijf nederlagen in zijn vorige twee optredens voor Fitzpatrick, terwijl McIlroy zijn tweede punt van de dag scoorde, nadat hij eerder samen met Tommy Fleetwood had gewonnen.

“Het was sensationeel, een droomstart voor ons.” “Vanochtend was een geweldige prestatie van de jongens en vanmiddag was het zwaar”, zei McIlroy.

“De VS kwam terug en dat wisten we. “Ze hadden een periode waarin het momentum hun kant op draaide, maar man, we hebben het weer om kunnen draaien.”

US-teamcaptain Zach Johnson zei dat hij “trots” was op de “vechtlust en karakter” van zijn team en benadrukte “onze tijd komt nog wel”.

“Het lijkt erop dat het Europese team vandaag gewoon beter was dan wij, en dat is golf, dus je tikt je pet aan naar Luke [Donald] en zijn team”, voegde hij eraan toe.

Het was echter voor het eerst dat de VS geen enkele wedstrijd op een dag wonnen en het is de gedeelde hoogste voorsprong na dag één, gelijk met Europa in 2004 en de VS in 1975.

“Het feit dat de Amerikanen geen enkel punt wonnen was ongelooflijk en toont alleen maar het hart, de vastberadenheid en de wilskracht van het Europese team”, vertelde McIlroy.

“We zullen de energie van het publiek gebruiken om beide sessies op zaterdag te winnen.” liet hij verder weten.

Vijfduizend fans zaten op de tribune rond de eerste tee in, met duizenden anderen die de fairway aan beide zijden vulden tot aan de eerste green.

De gastheren waren vanaf het begin sensationeel en het scorebord stond volledig op blauw vanaf het moment dat McIlroy een birdie putt holede op de vierde hole, terwijl het team van Donald de snelle start produceerde die hij had gehoopt.

Om de dominantie van Europa te illustreren, stonden ze in geen enkele wedstrijd achter en wonnen ze 22 holes tegenover de 10 van de Amerikanen, terwijl de verdedigende kampioenen een ontmoedigende ochtend beleefden.

Rahm en Tyrrell Hatton wonnen de eerste match met 4&3, wat werd geëvenaard door Hovland en Ludvig Aberg.

Shane Lowry en Sepp Straka waren winnaars met 2&1, terwijl in de laatste match McIlroy en Fleetwood ook met 2&1 wonnen en waardoor Europa alle vier de openingssessie matches voor het eerst won.

Hoe de middagsessie verliep
In de tweede sessie was het een ander verhaal. Afgezien van de triomf van Fitzpatrick en McIlroy, waren de andere middag wedstrijden allemaal meer spannende aangelegenheden die de VS, naar men zou kunnen betogen, hadden moeten winnen gezien hun late voorsprong in alle drie.

Wildcard-selecties en beste vrienden Jordan Spieth en Justin Thomas, die een 100% record hadden in fourballs, werden als eersten de baan opgestuurd door de Amerikaanse kapitein Zach Johnson.

En toen Thomas op de zesde hole een birdie maakte, gaven ze de VS voor het eerst een voorsprong in welke wedstrijd dan ook – een verbazingwekkende zes en een half uur nadat de eerste bal was geslagen op de Marco Simone Golf en Country Club.

Het leek erop dat de Amerikanen op weg waren naar hun eerste volle punt met twee holes voorsprong en vijf holes te spelen tegen Hovland en Hatton, maar toen slopen fouten binnen, die beide hun spel de laatste tijd hadden geteisterd.

Dat opende de deur voor Hatton en zijn birdies op de 14e en 16e holes trok de wedstrijd weer gelijk en dat werd hartelijk verwelkomd door de meerderheid van door Europa gesteunde publiek van 55.000.

Hovland holede vervolgens vanaf ruim 7 meter voor een birdie op de laatste hole, waarbij de zwaartekracht zijn bal hielp om met zijn laatste omwenteling in de hole te vallen. Het bleek cruciaal omdat Thomas slechts iets meer dan een meter verwijderd was en hij vervolgens het eerste halve punt voor de VS noteerde.

De volgende match was even spannend, waarbij Rahm en Nicolai Hojgaard van twee holes voorsprong na acht holes werden teruggeslagen naar gelijkspel door de nummer één van de wereld, Scottie Scheffler, met overwinningen op de holes 10 en 11.

Brooks Koepka bracht de Amerikanen voor met een birdie op de 15e hole, maar Rahm holede zijn tweede chip-in van de dag om de par-4 16e hole te winnen met een eagle.

De wilde vieringen van de Spanjaard werden geëvenaard door een ongewoon geanimeerde Scheffler nadat hij de 17e hole had gewonnen om de Amerikanen één up te brengen met één hole te spelen en op zijn minst nog een half punt te garanderen.

Maar een half punt was alles wat ze zouden krijgen nadat Rahm nog een eagle produceerde om de 18e hole te winnen, waarbij hij een putt van 10 meter in de hole ramde.

“Daar zat zeker een beetje Seve-magie in”, zei Rahm, verwijzend naar de overleden Seve Ballesteros. “Hij trok die zeker naar de hole toe.”, zei Rahm met een glimlach.

Koepka klaagde ondertussen over het gedrag van Rahm op de baan en zei en reageerde met: ¨hij gedroeg zich als een kind, maar we zijn volwassenen en we gaan verder.”

Het is niet duidelijk wat de Spanjaard had gedaan en op welke hole, om de woede van zijn tegenstander op te wekken.

Dat liet nog één match op de baan, met Rose en gekoppeld aan de Schot Bob MacIntyre en op zijn best, weigerend de Amerikanen Max Homa en Wyndham Clark ademruimte te geven. Drie keer won hij een hole op de back nine om het tekort tot één te reduceren.

De laatste keer was met een par op de 17e hole om de wedstrijd naar de 18e hole te sturen, en Rose holede een 2.5 meter putt terwijl hij op zijn borst klopte op een manier die herinnerde aan Ian Poulter en gaf Europa een voorsprong van vijf punten na dag één.

Zaterdag’s foursomes aangekondigd

Donald heeft dezelfde foursomes-koppels behouden voor zaterdagochtend die vrijdag zo succesvol waren.

McIlroy en Fleetwood komen als eersten de baan op en staan tegenover Spieth en Thomas om, terwijl Hovland en rookie Aberg het opnemen tegen Scheffler en Koepka.

Lowry en Straka staan in de derde match tegenover Homa en Brian Harman, terwijl Rahm en Hatton het opnemen tegen Patrick Cantlay en Schauffele in de laatste wedstrijd.

Europa heeft 14½ punten nodig om de Ryder Cup te heroveren, terwijl de VS 14 punten nodig heeft om deze te behouden.

Ryder Cup: Team Europe gaat met 4-0 aan de leiding