ProGolf Tour

Pro Golf Tour: Mike Toorop wint in Egypte

Gefeliciteerd Mike Toorop!

30 januari / Ain Suchna, Egypte – De Nederlandse golfer Mike Toorop (71, 68, 67; -10) wint de play-off om de overwinning bij de Red Sea Egyptian Classic en wel tegen de Fransman Marius Cara en viert daarmee zijn eerste titel op de Pro Golf Tour. De Belg Yente van Dooren en de Duitse amateur Carl Siemens delen de derde plaats op de Golf Club Ain Sokhna.

Het tweede evenement van het Pro Golf Tour-seizoen 2024 bracht een boeiende en uiterst uitdagende finale met zich mee. Koele temperaturen en sterke windstoten van wel 40 kilometer per uur stelden de 50 finalisten voor een serieuze uitdaging. Slechts vijf ronden onder par brachten de spelers op de slotdag van de Red Sea Egyptian Classic 2024 naar het clubhuis van de Golf Club Ain Sokhna. De beste slotronde werd genoteerd door de Nederlandse Mike Toorop, die de wind trotseerde en een 67 (-5) liet noteren. Zijn totale score van -10 was het doel voor zijn concurrenten.

Dankzij een birdie op de 17 lukte het de Fransman Marius Cara, die als leider de slotronde inging en een 72 (Par) tekende voor de afsluiting, met dezelfde score als Toorop binnen te komen. Een play-off moest beslissen welke van de twee zijn eerste titel op de Pro Golf Tour mocht vieren. Nadat Cara twee keer een putt voor de overwinning niet kon benutten, moest hij op het derde extra hole toekijken hoe Toorop de birdie maakte en daarmee als winnaar uit de bus kwam. “Het voelt heel goed aan”, aldus de 24-jarige van Noordwijkse Golf Club. Met een luid “Come On”-kreet begeleidde hij zijn bal bij de winnende putt in het gat.

Een stukje thuis

De opluchting na zijn eerste triomf op de Pro Golf Tour was Toorop aan te zien. “Ik dacht: eindelijk! Als je mijn verhaal op de Pro Golf Tour ziet: ik was al meerdere keren tweede, ik eindigde als zevende in de Order of Merit en ik stond in de Final Stage van de DP World Tour Q-School.” Maar tot nu toe had het niet geleid tot een overwinning of een volledige tourkaart voor de Challenge Tour, die de top vijf van de Order of Merit veiligstelt. “Je moet op de Pro Golf Tour winnen om bij de top vijf te komen. En meteen aan het begin van het seizoen een titel behalen, maakt het veel makkelijker. Ik ben erg gelukkig.”

Sinds 2021 speelt Toorop op de Pro Golf Tour. Vier keer was hij dichtbij als tweede, tweemaal bij de Red Sea Egyptian Classic op de Golf Club Ain Sokhna. “De baan is goed. Je hebt goede drives en approach slagen nodig, want op de greens is het niet gemakkelijk.” Vooral op deze slotdag was het lange spel van belang. Maar met wind heeft Toorop van nature weinig problemen. “Ik kom uit het noorden van Nederland en daar is het erg winderig. Toen ik wakker werd en zag dat de wind sterker werd, wist ik dat dit mijn enige kans was om te winnen.” Toorop voelde zich dus bijna thuis en kon dat goede gevoel omzetten in zijn langverwachte eerste triomf.

Dat Toorop überhaupt golfprofessional is, dankt hij aan een blessure die hij opliep op 13-jarige leeftijd. Destijds speelde het bal talent nog in de jeugd van de gerenommeerde Nederlandse voetbalclub AZ Alkmaar. “Vanaf dat moment heb ik me volledig op de golfsport gericht.” Op 14-jarige leeftijd werd hij al Nederlands kampioen. Tien jaar later vierde hij nu zijn eerste titel als professional bij de Red Sea Egyptian Classic – eindelijk!

De Pro Golf Tour keert terug op 20 februari met de Golf Mad Open in Turkije.

Mike Toorop nu de beste Nederlander in het Red Sea Egyptian Classic 2024