Phoenix Open: Xander Schauffele neemt halverwege de leiding

Een back-nine van 30 slagen heeft Xander Schauffele halverwege het toernooi aan de leiding gebracht op de TPC Scottsdale. Steve Stricker kan nog steeds de oudste winnaar worden in de geschiedenis van de PGA Tour want met 66 slagen staat hij op slechts 1 slag van de leider. 

Schauffele speelde de laatste zeven holes in zes onder par en sloot daardoor uiteindelijk zijn ronde met 64 slagen af om op 12 onder te komen. Stricker en Keegan Bradley delen de tweede plaats terwijl Jordan Spieth met twee ronden van 67 slagen ook nog steeds in de race voor de titel is.

Spieth gaat met vier slagen achterstand het weekend in, terwijl Rory McIlroy opnieuw diep moest graven na een vroege fout in zijn ronde en deze gelukkig afsloot met 67 slagen en daarmee de cut haalde. McIlroy staat wel hij op zeven slagen afstand van Schauffele, zijn speelpartner in de eerste twee dagen in de zon van Arizona.

Schauffele was slechts één under voor de tweede dag na 11 saaie holes, maar een putt van 7 meter voor birdie op de 12e leidde tot een begin van een goede score. Met verdere birdies op 13 en 14 gevolgd door een eagle op de lange 15e, waar hij het hart van de green vond in tweeën en zijn een putt zag vallen van buiten 6 meter.

De nr. 4 van de wereld liet weten: “Dit is waar het team en ik het over hebben, gewoon teruggaan naar mijn oude mentaliteit waarin ik meer geduld heb”, zei hij. “Ik push mezelf niet zo veel en laat de ronde naar me toe komen. Als je goed speelt en soms slagen probeert te forceren, werkt het soms, maar soms ook niet.”

Terwijl Schauffele nu kans maakt op zijn eerste overwinning in meer dan twee jaar, verhoogde Stricker zijn kansen op een eerste titel sinds januari 2012. Een overwinning op zondag zou hem Sam Snead overtreffen als de oudste speler die een PGA Tour-titel wist te winnen.

Stricker, de aanvoerder van de US Ryder Cup, vond het midden van de fairway op de negende hole, maar een slecht geslagen ijzer acht vond de voorste bunker en hij had er drie nodig om zijn enige bogey van de dag te pakken te krijgen. 

“Ik heb hier al een hele tijd niet in deze positie gezeten”, zei hij nadat hij getekend had voor 66 slagen.  “Maar weet je, ik ben er geweest. Ik heb een aantal keren gewonnen en ik weet wat er voor nodig is, hoewel het een tijdje geleden is.”

McIlroy heeft hard gestreden om de cut te halen in het Phoenix Open.  Herstellende van een vroege fout op de tweede waar hij bogey maakte wist hij met een birdie erna deze direct deze weer te corrigeren.  Met nog eens 5 birdies en een bogey hield hij zijn score op 67 slagen. De Spanjaard Jon Rahm staat eveneens op vijf onder naast McIlroy. 

Phoenix Open: Aanvoerder van het US Ryder Cup team Steve Stricker start uitstekend