Phoenix Open: Brooks Koepka wint!

Brooks Koepka arriveerde op de golfbaan van de TPC Scottsdale met maar
één gedachte hij moest de cut halen. De 30-jarige Amerikaan was de laatste tijd niet echt in vorm en miste tot drie keer de cut in de toernooien hiervoor. Hij had zichzelf de opdracht gegeven het weekend te halen en dat hij en hoe!

Met een afsluitende 65 pakte Koepka zijn eerste overwinning sinds het WGC-FedEx St Jude Invitational in juli in 2019.

Jordan Spieth en Xander Schauffele worstelden vanaf het begin van hun ronde en merkten dat ze na hun achtste hole al drie achterstand hadden nadat James Hahn naar zes onder was gegaan.

Maar ook Hahn kromp ineen onder de druk en zijn spel verslechterde plotseling, waarbij hij zijn eerste slag in 50 holes liet vallen op de 11e, vervolgens het water in sloeg op de 13e en met zijn slecht geslagen tweede slag op de lange par 5 15e ook het water vond en ook daar bogey maakte. De 39-jarige maakte vervolgens ook nog een een bogey op de 17e en sloot daardoor het toernooi met 13-onder af.

Speelpartner Koepka bewoog zich echter snel in de tegenovergestelde richting van Hahn nadat hij na 12 holes slechts één onder was voor de dag en zag op het scorebord dat Spieth en Schauffele in de problemen kwamen. Met birdies op 13, 14 en 15 en de eagle op de 17e, waar hij bijna op de green sloeg en zijn chip uit holede voor eagle, nam hij ineens de leiding.

Met een ijzersterke par bij de laatste hole zette de clubhuis score op 19 onder. Schauffele kwam nog op één slag van Koepka toen hij biride maakte op de intimiderende 16e maar de bogey op 17 en de birdie op 18 lieten het verschil op 1 slag. Hij en Spieth trokken beiden hun drives het water in bij de voorlaatste hole.

“Mijn spel was deze week in een erg goede vorm”, zei Koepka, die volhield dat hij blij was met zijn vorm, ondanks het missen van de cut in zijn laatste drie starts. “Ik hou echt van de manier waarop ik heb gespeeld, dus ik moest gewoon geduldig blijven. Elliott mijn caddie vertelde mij dat ik nog steeds in de running was om het toernooi te gaan winnen maar dat ik wel wat putts moest maken. Toen ik op de 17e helemaal geen putt meer nodig had kon ik mijn geluk niet meer op”.

Kyoung-Hoon Lee sprong naar de gedeelde tweede plaats na een solide 68 die hem op 18 onder bracht en één achter Koepka. Hij deelde de tweede plek samen met Schauffele, die dapper de laatste birdiede om zijn ​​level-par 71 te redden.

Spieth, die het toernooi begon met een zijn sensationele 61 op zaterdag, evenaarde Schauffele’s birdie op de 18e maar eindigde met 72 slagen op de vierde plaats samen met Carlos Ortiz (64) en veteraan Steve Stricker.