Phil Mickelson wint het PGA Championship

Hij is de oudste major winnaar in de geschiedenis en dat met slechts drie weken voor zijn 51ste verjaardag. Phil Mickelson schreef geschiedenis op Kiawah Island toen hij Brooks Koepka en Louis Oosthuizen versloeg om zijn zesde grote titel te behalen in het PGA Championship.

Mickelson bleef vijf slagen vrij van het veld totdat fouten op de 12e en 13e plaats hoop boden aan Brooks Koepka en Louis Oosthuizen maar de linkshandige hield stand en mocht zijn naam in de recordboeken en op de Wanamaker Trophy had laten zetten. Voor Mickelson werd het de tweede keer dat hij het toernooi won en daarmee evenaarde hij de zes major overwinningen van Sir Nick Faldo en Lee Trevino.

De lange en zware Ocean Course op Kiawah Island werd getemd door een man die iets meer dan drie weken voor zijn 51ste verjaardag was. Hij werd dan ook wel een beetje geholpen door zijn medespeler Koepka die de nodige fouten maakte.

Koepka werd toch wel als favoriet gezien om zijn derde overwinning in vier jaar te pakken toen hij op de eerste hole een birdie maakte om vervolgens op de tweede een vreselijke afslag te slaan en hij pas in vijf slagen op de green lag en met twee putts een dubbel bogey maakte waar Mickelson juist een birdie wist te maken.

Met Koepka die de verkeerde kant op ging, kwam Oosthuizen plotseling naar voren als de grootste bedreiging voor de 50-jarige favoriet van de aanwezige fans. De birdie op 12 werd snel vergeten toen hij een puinhoop maakte van de 13e waar de Zuid-Afrikaan een dubbel bogey maakte.

Echter de druk van het leiden in een majoor begon ook zijn tol te eisen van de doorgewinterde veteraan. Op de 13e stond er een bogey op zijn kaart nadat zijn tweede slag bijna het water in was verdwenen. Op de 14e, ene par 3, was zijn afslag veel te kort en kon hij geen up-en-down maken dus weer een bogey.

Maar Mickelson, die op zaterdagavond na zijn ronde nog sprak over de noodzaak om zijn focus en scherpte te behouden, hergroepeerde zich met een solide par op 15, gevolgd door een birdie op de volgende, waar zijn gigantische drive van 334 meter de langste van de week was op de laatste par vijf hole.

Koepka hield ondertussen zijn hoop op de titel levend met birdies op 15 en 16 om Mickelson op drie slagen te naderen. Maar op de angstaanjagende 17e, waar hij par maakte net als op de 18e en eindigde hij zijn ronde 74 slagen (+2) en 4-onder voor het toernooi.

Padraig Harrington, die in augustus 50 wordt, had zijn beste finish in een major sinds 2012, en zijn beste resultaat op de PGA tour sinds zijn overwinning in Oakland Hills in 2008. Met 2-onder werd hij gedeeld vierde. De aanvoerder van de Europese Ryder Cup deelde deze vierde plaats met Shane Lowry, Paul Casey en Harry Higs.

Justin Rose (67), titelverdediger Collin Morikawa (68) en Jon Rahm (68) wisten ook hun weg naar de top 10 binnen te dringen met Abraham Ancer, wiens 65 slagen de lage ronde van het kampioenschap was, en Wil Zalatoris, Scottie Scheffler, Tony Finau, Rick Fowler en Kevin Streelman.

De meeste grote overwinningen

18 Jack Nicklaus USA
15 Tiger Woods USA
11 Walter Hagen USA
9 Ben Hogan USA
9 Gary Player Rsa
8 Tom Watson USA
7 Harry Vardon Eng
7 Bobby Jones USA
7 Gene Sarazen USA
7 Sam Snead USA
7 Arnold Palmer USA
6 Sir Nick Faldo Eng
6 Lee Trevino USA
6 Phil Mickelson USA