PGA Tour

Patrick Cantlay leidt het Genesis Invitational en de comeback van Tiger Woods

Patrick Cantlay leidt het Genesis Invitational met zeven onder par, terwijl Tiger Woods zijn terugkeer markeert met een ronde van 72. Rory McIlroy worstelt en verliest vijf slagen in twee holes voor een ronde van 74.

Cantlay heeft een voorsprong van één slag na de openingsronde van het Genesis Invitational, waar Scottie Scheffler’s problemen met putten aanhielden en Rory McIlroy een tweede negen holes had om snel te vergeten.

Cantlay mengde acht birdies met één bogey tijdens een eerste ronde van 64 op de Riviera Country Club, waarmee hij een voorsprong van één slag heeft op Jason Day, Cameron Davis en Luke List, terwijl Jordan Spieth zich in de groep bevindt op twee slagen achterstand op vijf onder par.

Wereldranglijstaanvoerder Scheffler staat binnen vier slagen van de leiding ondanks een slechte dag op de greens, met vijf gemiste kansen van binnen 3 meter alleen al tijdens zijn eerste 11 holes, wat hem boos maakte en zijn bal in de bomen gooide tijdens een ronde van drie onder par 68.

Woods markeerde zijn eerste officiële PGA Tour-start sinds The Masters in april met een ronde van één over par 72, terwijl McIlroy zichzelf veel werk heeft gegeven om de cut te halen na vijf slagen te hebben verloren in twee holes tijdens zijn openingsronde van 74.

Cantlay opende met opeenvolgende birdies en voegde nog meer birdies toe op de vierde en zesde hole, waarbij de voormalige FedExCup-kampioen van 7 meter holede op de achtste om samen met zijn speelpartner Spieth op 30 slagen de eerste negen holes te bereiken.

De Amerikaan profiteerde van de par-5 11e hole en maakte opeenvolgende birdies vanaf de 13e om op acht onder par te komen, waarna hij zijn enige bogey van de dag noteerde toen hij bomen raakte vanaf de tee op de par-3 16e hole.

List en Day kenden beide een vlekkeloze start om binnen één slag van de leiding te komen, terwijl Davis drie birdies maakte op zijn laatste vijf holes om het trio te voltooien dat op de tweede plaats staat, met Spieth gedeeld vijfde samen met Will Zalatoris, die kortstondig leidde, en Tom Hoge.

Byeong-Hun An en Adam Svensson staan drie slagen achter, terwijl Scheffler – die deze week mogelijk de wereldranglijstleiderstitel aan McIlroy kan verliezen – een slag verderop staat en gedeeld tiende is na het niet kunnen profiteren van een eagle-birdie-start.

De comeback van Tiger Woods

Woods maakte twee birdies in drie holes op zijn eerste negen en stond nog steeds in het rood met zeven holes te gaan, waarbij de 15-voudig major-kampioen veel positieve signalen liet zien in zijn eerste optreden in zijn nieuwe ‘Sun Day Red’-kleding.

De voormalige wereldranglijstaanvoerder registreerde slechts zeven pars op een eclectische scorekaart, met een onverklaarbare shank vanaf de laatste fairway die resulteerde in een afsluitende bogey en hem acht slagen achter de clubhouse-leider liet.

“Mijn ronde was goed en een beetje onverschillig,” vertelde Woods . “Ik had niet het gevoel dat ik vandaag veel greens raakte. Ik miste er veel en maakte me zorgen over het korte spel. Ik bedoel, ik had vandaag misschien wel vijf pars of zoiets doms [zeven]. Het was ofwel birdies of bogeys.”

McIlroy begon sterk met een front-nine van 33, gevolgd door een drive op de 10e green en een twee-putt voor birdie, maar een three-putt par vanaf de fringe op de par-5 11e leidde tot het ontvouwen van zijn ronde.

Een afzwaaiende tee-shot op de volgende hole dwong hem tot twee putts vanaf 12 meter om te krabbelen voor een bogey, waarna een slechte approach op de 15e en teleurstellende chip vanuit het rough resulteerde in een dubbel-bogey zes.

Erger nog was het op de par-3 16e, waar McIlroy twee pogingen nodig had uit het zand en drie putts van acht voet voor een triple-bogey, waarna de Noord-Ierse golfer zijn twee-putt birdie op de par-5 17e teniet deed door op de laatste hole nog een bogey te noteren.

Er zal op vrijdag een cut van 36 holes zijn om de top 50 spelers en die gelijk eindigen spelers door te laten gaan, iedereen binnen 10 slagen van de leiding, waarbij de winnaar van het nieuwste PGA Tour Signature Event een eerste prijs van 3.6 dollar miljoen ontvangt.