Opening Nederlands Golfmuseum op Golfbaan Bleijenbeek

03 02 2016 bleijenbeek

03 02 2016 bleijenbeekDe rol van Pieter van Afferden

Met de opening van het Nederlands Golfmuseum op (Golfbaan Landgoed) Bleijenbeek, op 22 april 2016, wordt de Nederlandse oorsprong van de golfsport onderstreept. Vorig jaar vond op deze golfbaan een succesvol symposium over dit onderwerp plaats. Niet voor niets op deze plek. Het was immers Pieter van Afferden die de golfsport in 1545 als eerste beschreef in het boekwerk Tyrocinium Linguae Latinae . Zoals zijn naam al doet vermoeden, lagen zijn roots in Afferden en zijn buste prijkt dan ook trots in de hal van de golfclub. Nu komt er ook nog een museum bij, waar de ontstaansgeschiedenis van de golfsport verder wordt uitgediept. Het eerste golfmuseum in Nederland.

Nederlandse oorsprong is aangetoond

John Ott, verantwoordelijk voor de inrichting en aankleding van het Nederlands Golfmuseum, reisde door Schotland, golfland bij uitstek, om inspiratie op te doen en stukken te verzamelen. Hij bezocht er onder andere het British Golf Museum in St. Andrews, waar hij een privérondleiding kreeg. “Een geweldige ervaring. Je voelt er hoe belangrijk deze sport voor de Schotse samenleving is.”

Ook golflegende Archie Baird ontving hem persoonlijk in zijn privémuseum, Heritage of Golf, in Gullane. Daarvan zijn beelden gemaakt die te zien zijn in de audiovisuele ruimte van het museum. “Ondanks het feit dat de meeste Schotten hardnekkig blijven beweren dat de golfsport in hun land is ontstaan, liet Baird weten dat de Nederlandse oorsprong bewezen is”, aldus Ott.

Schenkingen en bruikleen

In het museum hangen diverse afbeeldingen waarop te zien is hoe de golfsport oorspronkelijk werd beoefend. Daarnaast kan men vele oude golf benodigdheden en accessoires bekijken, zoals: houten clubs, oorspronkelijke ballen, tassen, karretjes en klassieke golfkleding. Maar vooral kan men veel oude boeken inzien waarin de sport wordt beschreven, geïllustreerd met sfeervolle afbeeldingen uit die tijd. Een deel van de collectie is afkomstig uit de expositie over de geschiedenis van de golfsport, waarmee de NGF haar honderdjarige bestaan in 2014 vierde, het betreft hier voornamelijk stukken van Iain Forrester. Andere items komen uit privécollecties. Zo heeft Ronalda Oosterbeek een deel van de verzameling van haar overleden echtgenoot aan het Nederlands Golfmuseum in bruikleen gegeven. John Ott: “Ze kwam golfen op Bleijenbeek, hoorde van het golfmuseum en nodigde me om me de collectie van haar man te laten zien. Ik kreeg gelijk een aantal stukken in bruikleen. Onder andere een serie antieke clubs en golftassen, maar ook een set loden sloffen waarmee de houten clubs vroeger verzwaard werden. Ook uit de collectie van Ton Born kregen we bijzondere objecten geschonken. Ik word regelmatig gebeld door mensen die hun verzameling of een deel ervan ter beschikking van het museum willen stellen. Altijd weer spannend wat ik er aantref.”

vrijdag 22 april officiele opening.

voor meer informatie ga naar: http://bleijenbeek.golfenopeenlandgoed.nl/golfmuseum.html