Challenge Tour

Marco Penge verovert de golfwereld met glans in Portugal

Het golfparadijs van Portugal heeft de afgelopen dagen getuige mogen zijn van een episch golfgevecht, met de Engelse golfer Marco Penge als glorieuze overwinnaar. Met een fenomenale prestatie op de laatste dag van de Open de Portugal in Royal Óbidos, verzekerde Penge zich van zijn allereerste triomf op de European Challenge Tour.

Met de Nederlanders Lars van Meijel, Dario Antonisse en Wouter de Vries op respectievelijk de 31e, 66e en 75e plaats, was het voor de Nederlandse fans niet het meest opwindende toernooi. Het prijzengeld was dit keer niet overvloedig, maar de ster van het toernooi was ongetwijfeld Marco Penge.

Penge, die de eerste dag met slechts één slag achter de nachtelijke leider Andrew Wilson begon, trotseerde de uitdagende omstandigheden en kwam als onbetwiste kampioen uit de strijd. Hij sloot af met een verbluffende twee onder par finale ronde van 70, waarmee hij zijn totaalscore voor de week op een indrukwekkende 16 onder par bracht. Hiermee eindigde hij maar liefst vier slagen voor op zijn naaste rivalen, de Italiaan Lorenzo Scalise en de Amerikaan Julian Suri, die de tweede plaats deelden met 12 onder par.

De 25-jarige Penge sprong maar liefst 42 plaatsen omhoog in de Road to Mallorca Rankings, waardoor hij nu op de 19e positie prijkt, met nog slechts vier evenementen in het seizoen voor de boeg. Deze overwinning zet hem op koers voor een mogelijke promotie naar de DP World Tour, afhankelijk van zijn prestaties in de seizoensafsluitende Rolex Challenge Tour Grand Final, die wordt ondersteund door de R&A.

Penge’s reactie na zijn indrukwekkende overwinning sprak boekdelen: “Ik denk niet dat ik besef wat ik zojuist heb bereikt. Ik ben absoluut aan het bruisen. Ik heb het gevoel dat mijn spel al een tijdje de goede kant op gaat. Promotie naar de DP World Tour is waar ik het spel voor speel. Als je kunt winnen op de Challenge Tour, kun je naar mijn mening ook winnen op de DP World Tour.”

De dag begon voor Penge met slechts één slag voorsprong, maar ondanks een kleine hapering met een bogey op de derde hole, herpakte hij zich met back-to-back birdies op de 6e en 7e hole. Een birdie op hole 10 verstevigde zijn positie aan de top, terwijl zijn concurrentie de achterstand niet kon inlopen. Ondanks een bogey op hole 15, bracht een birdie op hole 17 hem dichter bij zijn eerste titel.

Wat deze overwinning nog specialer maakte, was het feit dat deze kwam in een periode van drie maanden waarin Penge niet alleen zijn golfspel naar een hoger niveau tilde, maar ook in het huwelijksbootje stapte en deelnam aan de prestigieuze 151e Open op Royal Liverpool. Penge gaf toe dat zijn ervaring in The Open hem had geholpen om mentaal sterker te worden en de druk te beheersen.

Met zijn vastberadenheid en indrukwekkende prestaties in Portugal, heeft Marco Penge zijn naam gevestigd als een golfer om in de gaten te houden. Het golfseizoen blijft spannend en we kijken vol verwachting uit naar de volgende etappe in de Road to Mallorca: de Swiss Challenge, die van 21 tot en met 24 september plaatsvindt op Golf Saint Apollinaire in Frankrijk. Kan Penge zijn winnende vorm behouden en nog meer overwinningen toevoegen aan zijn groeiende lijst? De toekomst van het golf lijkt rooskleurig met deze jonge Engelse ster aan de horizon.