PGA Tour

Lydia Ko en Jason Day winnen het Grant Thornton Invitational

In het Grant Thornton Invitational streden 16 gemengde teams, waarbij een speler van de PGA Tour werd gekoppeld aan een golfster van de LPGA Tour. De Nieuw-Zeelandse Lydia Ko en de Australiër Jason Day behaalden de overwinning in het eerste gemengde team-evenement sinds de JC Penney Classic in 1999.

Lydia Ko sloeg een afslag die haar en Jason Day binnen 2.5 meter  van de hole bracht, wat resulteerde in een birdie die ze nodig hadden om de Grant Thornton Invitational op zondag te winnen.

Ko en Day eindigden met een score van zes onder par 66 in aangepaste fourballs en pakten daarmee het eerste gemengde team-evenement in 24 jaar. Bij het spelen van de par-5 17e hole stonden Ko en Day gelijk met het Canadese duo Corey Conners en Brooke Henderson, die genoegen moesten nemen met twee pars en een ronde van 63 slagen.

Het format stond beide spelers toe om samen de afslagen te doen, waarna ze konden overschakelen naar de golfbal van de andere speler om de hole af te maken. Day bevond zich in een bunker links van de green op de par-5 17e hole, geen gemakkelijke situatie om in te spelen. Ko had 208 meter naar een lichte wind en haar slag vanaf de fairway week nooit af van het beoogde doel.

“Dat is zo mooi,” zei Day terwijl de bal van Ko door de lucht vloog. De bal landde in de buurt van de hole en rolde uit tot ongeveer 2.5 meter. Haar putt voor eagle had geen kans, maar het harde werk was gedaan. Beiden verzekerden zich van eenvoudige van een par op de 18e hole om te eindigen op 26-onder par, 190 slagen in totaal.

“Het is vreemd omdat dit als de meest stressvrije overwinning voelde, omdat ik wist dat ze uiteindelijk het verschil zou maken,” zei Day.

Dat deed ze inderdaad, en het stelde Ko in staat om een verder teleurstellend jaar af te sluiten met een overwinning. Ko was vorig jaar kampioen in de Race to CME Globe op de LPGA Tour op Tiburon. Dit jaar slaagde ze er niet in bij de top 60 te eindigen, maar dat veranderde op zondag.

Dit was de eerste keer dat de PGA Tour en LPGA een gemengd team-evenement hadden sinds de JC Penney Classic in 1999, en spelers van beide tours spraken eindeloos over hun uitkijken naar het volgende evenement.

Conners maakte een eagle vanuit de fairway op de negende hole en nam kortstondig de leiding, totdat Day een birdie maakte op de 12e hole. Ze bleven de rest van de ronde dicht bij elkaar.

“We slaagden er beiden behoorlijk goed in om de bal vanaf de tee in het spel te houden,” zei Conners. “Er zijn een paar slagen die we allebei graag anders hadden gehad gedurende de dag. Maar we hebben hard gevochten en onszelf veel kansen gegeven.”

Ze slaagden er niet in om te birdien op de 17e hole toen Henderson haar tweede slag fors links van de green in een lastig gebied sloeg, en Conners te kort bleef bij de green en het niet lukte om up-and-down te gaan.

Ludvig Aberg, de sensationele nieuwkomer die sinds zijn debuut als professional in juni heeft gewonnen op de PGA Tour en de Europese Tour en heeft deelgenomen aan de Ryder Cup, vormde een team met de mede-Zweedse Madelene Sagstrom en plaatste een 60 in de laatste ronde. Ze hadden kortstondig ook de leiding, maar hadden uiteindelijk niet genoeg holes meer over en eindigden als derde, twee slagen achter de winnaars.

Tony Finau en Nelly Korda maakten pas op de zesde hole een birdie. Ze sloten af met twee birdies voor een ronde van 67 en eindigden gelijk vierde met Denny McCarthy en Megan Khang (65).