Het eerste golfnieuws

Luke Donald verandert de Ryder Cup strategie van Europa

Created with GIMP

De spanning stijgt in de golfwereld, want Europa probeert hun 30 jaar durende ongeslagen record tegen de Verenigde Staten in de Ryder Cup voort te zetten. Het is echter duidelijk dat het tij moest worden gekeerd na de indrukwekkende overwinning van de VS in hun eigen land in 2021 met een score van 19-9. In een verrassende wending heeft kapitein Luke Donald (foto)  besloten om de openingsstrategie van Europa te veranderen, in de hoop een “snelle start” te maken in hun zoektocht naar de overwinning.

De geschiedenis van de Ryder Cup tussen Europa en de Verenigde Staten is doordrenkt van rivaliteit en opwinding. De VS hebben sinds 1993 niet meer gewonnen op Europese bodem, wat de druk op Europa om hun winnende reeks voort te zetten alleen maar heeft vergroot.

Traditioneel begon Europa de Ryder Cup met fourballs, waarbij elke speler zijn eigen bal gebruikte en de beste score de hole won. Dit jaar is echter besloten om terug te keren naar foursomes voor de openingsronde. Kapitein Donald legde de strategiewijziging uit door te wijzen op statistieken en sterke combinaties binnen het team.

“Het is eigenlijk gewoon een diepe duik in de statistieken van het team. We hebben het gevoel dat we een aantal sterke foursomes-combinaties hebben. We hebben het gevoel dat we statistisch gezien net iets sterker zijn in foursomes tot fourballs”, aldus kapitein Donald.

In de Ryder Cup is een vroege voorsprong van onschatbare waarde, en deze strategische verandering biedt Europa de kans om vier sterke combinaties de baan op te sturen en hopelijk een voorsprong te nemen in de wedstrijd.

Een interessant aspect van de Ryder Cup is dat de thuisploeg de keuze heeft tussen foursomes en fourballs voor de eerste sessie van vrijdag, terwijl het andere format wordt gespeeld in de middagsessie. Dit geeft de teams de kans om hun sterke punten te benutten en de beste tactische beslissingen te nemen.

Historisch gezien heeft de VS de voorkeur gegeven aan fourballs, maar dit jaar kunnen ze worden geconfronteerd met een Europa dat is voorbereid op een nieuwe benadering. Donald benadrukte echter dat nog niets definitief is over wie met wie zal spelen.

Statistieken spelen een cruciale rol bij het helpen van kapitein Donald en zijn vice-captains bij het selecteren van de juiste combinaties. De Italiaan Edoardo Molinari, die al enkele jaren aan deze statistische aanpak werkt, heeft een waardevolle rol gespeeld.

“Hij begrijpt vanuit spelersperspectief, nadat hij zelf een Ryder Cup heeft gespeeld, de druk en alles wat daarbij komt kijken. Hij weet dat cijfers een verschil kunnen maken. We vertrouwen zeker op Edoardo en zijn cijfers, [hoewel] niet 100%, om al onze beslissingen te nemen. Al onze beslissingen komen voort uit instinct en gevoel, maar ook uit statistieken”, aldus kapitein Donald.

Met een schat aan statistische gegevens verzameld van de afgelopen drie Italian Opens op dezelfde locatie, hoopt Europa op een succesvolle campagne om de Ryder Cup terug te winnen. Spelers zoals Nicolai Hojgaard en Bob MacIntyre, winnaars van de Italian Open in 2021 en 2022, staan klaar om hun vaardigheden te tonen en Europa naar de overwinning te leiden.

Terwijl de spanning blijft stijgen, zullen golfers en fans van over de hele wereld vol spanning toekijken hoe deze nieuwe strategische benadering van Europa zich ontvouwt op de groene fairways van de Ryder Cup. Kan Luke Donald’s “snelle start” Europa de overwinning bezorgen en hun indrukwekkende record tegen de VS voortzetten? De komende dagen zullen het ons vertellen.

Ryder Cup 2023