LIV Golf Tour

LIV Golf: Danny Lee wint en het team van Garcia ook

Danny Lee

Na een play-off over drie holes heeft Danny Lee het LIV Golf Tucson gewonnen. Toen hij zijn birdie putt op de tweede extra hole van korte afstand miste, mompelde hij tegen zichzelf: “Wat heb je gedaan, idioot.”

Lee wist op de volgende wel te scoren en won daarmee het toernooi in slechts zijn tweede start sinds hij lid werd van de LIV Golf League en verdiende een cheque van 4 miljoen dollar!

De in Zuid-Korea geboren Lee, die Nieuw-Zeeland vertegenwoordigt, versloeg Carlos Ortiz (Fireballs GC), Brendan Steele (HyFlyers GC) en Louis Oosthuizen (Stinger GC) in de tweede play-off in de geschiedenis van LIV Golf. De laatste keer dat Lee won, in 2015, won hij ook in een viermans play-off. De spelers waren eerder op 9-onder geëindigd.

“Misschien was het toeval, ik weet het niet”, zei de 32-jarige Lee. “Maar het voelt nu behoorlijk geweldig.”

In de teamcompetitie won de Fireballs GC, aangevoerd door Sergio Garcia, met vier slagen meer dan 4Aces GC, terwijl Lee’s Iron Heads GC derde werd voor de allereerste podiumplaats van het team. The Fireballs zijn pas het tweede team dat meerdere titels claimt, nadat ze vorig jaar wonnen op de LIV Golf Invitational Bangkok. Garcia mocht 3 miljoen verdelen onder zijn team.

Een laatste ronde van 66 slagen voor Carlos Ortiz bracht hem in de play-offs, maar hij werd uitgeschakeld met een bogey op de eerste extra hole.

Naast de ronde van Ortiz waren de andere twee Fireballs-scores van Abraham Ancer (1-over 72) en Sergio Garcia (2-over 73).

“We hadden het gevoel dat we helemaal niet zo goed speelden”, zei Ancer, “maar Carlos heeft ons zeker gered vandaag. We hebben het heel goed gedaan om als team goed te spelen op de juiste momenten en dat heeft ons de trofee opgeleverd.”

Terwijl de Spaanstalige Fireballs het teamklassement beheersten, kregen meerdere spelers de kans om de controle over het individuele klassement over te nemen.

De leider na de tweede dag, Marc Leishman, opende de deur met bogeys in twee van zijn eerste drie holes. Charles Howell III, de individuele winnaar van de seizoensopening LIV Golf Mayakoba, opende met een eagle en was 4-onder in zijn eerste zes holes. Op een gegeven moment had hij een voorsprong van twee slagen maar een drievoudige bogey op de par-3 achtste bracht hem terug in het peloton.

Ortiz maakte zijn run met vijf birdies in zijn eerste negen holes voordat hij een dubbel bogey maakte op de 10e.

Uiteindelijk werd Oosthuizen, aanvoerder van het volledig Zuid-Afrikaanse Stinger GC, de koploper. Maar hij maakte laat in de ronde drie bogeys in een stuk van vier holes. Toen hij de par-3 16e bogeyde, waren er vier leiders in het klassement.

Lee, Steele en Ortiz eindigden elk op 9 onder, terwijl Oosthuizen, spelend in de kopgroep, 8 onder was door een bogey op de par-5 17e. wist hij op de hole erna zijn birdie putt te maken om mee te doen aan de play-offs.

Het duurde drie holes voordat Lee de enige birdie van de play-off maakte en daarmee zijn langverwachte terugkeer als winnaar van een toernooi maakte.

“Ik heb sinds 2015 niet meer gewonnen. Ik had gewoon het gevoel dat winnen gewoon niet mijn ding is, maar vandaag heb ik dat gewoon veranderd”, zei Lee. “Het is gewoon goed om te zien dat ik weer goed kan golfen.”

LIV Golf: Marc Leishman leidt met twee slagen