Léo Mathard domineert de qualifying school ProGolf Tour Mike Toorop beste Nederlander

De qualifying school van de Pro Golf Tour voor het seizoen 2021 was vanaf het begin stevig in Franse handen en na twee ronden op de par-72 baan van het GC Paderborner Land in Salzkotten was het een Fransman die de trofee mee naar huis nam. Léo Mathard speelde beide dagen 8 onder par (-16) en verzekerde zich van de eerste plaats op het podium met twee ronden van 64 slagen. De 2e en 3e plaats in de Q-School ging ook naar spelers uit Frankrijk. De vierde en vijfde plek waren voor de Nederlanders Mike Toorop (foto) en Philip Bootsma. De twee eindigden na twee ronden op 7 en 6-onder par. Koen Kouwenaar werd met 2-onder gedeeld 16e. De overige Nederlanders waren amateur Stan Kraay (-1) en Mitchell Schoorl en Berry Jole (par), Peter Melching (+1), Michael Wedema (+8), Mats Markovits (+9).

Salzkotten – Aan het begin van de vierdaagse kwalificatiemarathon op de kampioensbaan van GC Paderborner Land zette een Fransman een uitroepteken en uiteindelijk was het ook een speler uit Frankrijk die het slotakkoord speelde. Twee ronden pre-kwalificatie stonden aanvankelijk op het programma in Salzkotten, en met een fantastische ronde van 62, een totaal van 10 onder par, pakte Victor Trehet de eerste overwinning van de dag; Met acht birdies op zijn eerste negen holes zorgde de 22-jarige al vroeg voor sensatie en uiteindelijk voor een nieuw baanrecord op GC Paderborner Land. 

De tweede pre-kwalificatie de volgende dag was een puur Franse aangelegenheid aan de top: Pierre Rabassa won met 67 slagen voor zijn landgenoten Julien Tholot (68) en Clement Heurtin (69). In totaal hebben 45 Fransen een plek veroverd in het hoofdveld 96 van de Q-School voor het seizoen 2021.

In de 36 holes, die de best mogelijke uitgangspositie bepalen voor de toernooien van komend seizoen, domineerde Léo Mathard vanaf het begin. De 23-jarige, die in 2018 en 2019 al op de Pro Golf Tour speelde, traint sinds januari van dit jaar tot teachingprofessional op de Golf du Kempferhof in Plobsheim, Frankrijk. “Daarom heb ik dit jaar niet op de Pro Golf Tour gespeeld, maar volgend jaar wil ik het spelen op de tour combineren met lesgeven”, aldus Mathard. 

Met de laatste ronde van de Qualifying School neemt de Pro Golf Tour afscheid van 2020, waarin 13 van de oorspronkelijk 20 geplande rankingtoernooien en de rondes van de Q-School konden worden gespeeld. Elf van de top 20 plaatsen in Salzkotten gingen uiteindelijk naar spelers uit Frankrijk, die krijgen komend jaar categorie 5 op de Pro Golf Tour en daarmee het recht om in alle toernooien te starten. Alle resultaten van de Q-School en informatie over de categorieën 2021 op www.progolftour.de.