Het eerste golfnieuws

Lee Lennox is Greenkeeper of the Year 2023

Vakblad Greenkeeper reikt prestigieuze prijs uit tijdens Green Gala

Lee Lennox mag zich Greenkeeper of the Year 2023 noemen. Hij won deze titel op het Green Gala van uitgeverij NWST dat op 22 november plaatsvond in 1931 Congrescentrum ’s-Hertogenbosch. Lennox is hoofdgreenkeeper bij Golfbaan Stippelberg.

Lennox ontving zijn prijs, een glazen bokaal, uit handen van juryvoorzitter Jannes Landkroon, tevens voorzitter van de Nederlandse Greenkeepers Associatie (NGA). ‘Lee is iemand die vooral heel efficiënt werkt, zoals blijkt uit het juryrapport’, zei Landkroon voordat hij de prijs uitreikte. De winnaar was superblij en bedankte iedereen, van vriendin tot collega’s.

Lennox is een ervaren greenkeeper en werkzaam op Golfbaan Stippelberg. Lennox’ ambitie is dat Golfbaan Stippelberg een volledig biologisch onderhouden golfbaan wordt.’ De plant weet uiteindelijk zelf het beste wat hij nodig heeft’ zegt hij. ‘Ik begrijp niet waarom mensen nog niet-organische mest gebruiken. Kunstmest vernietigt het bodemleven. De helft van de bodembacteriën gaat dood door kunstmest en de nodige schimmels verdwijnen, waardoor er een disbalans in de bodem ontstaat. Je moet je realiseren dat de plant uiteindelijk zelf het beste weet wat hij nodig heeft. Het is zo complex, en tegelijkertijd is het zo eenvoudig.’

De andere genomineerden, Pieter van der Stock, Jeroen Brouwer de Koning en Tristan van Dijken, werden tijdens het Green Gala benoemd tot ambassadeur van hun vak.

Toro Greenkeeper Student of the Year

Op het Green Gala was ook de uitreiking van de Toro Greenkeeper Student of the Year. Bij de aanstormende talenten wist Desirée Mouw (31) haar nominatie te verzilveren. De greenkeepster van Het Rijk van Nunspeet troefde daarmee Wim Pelkmans en Steijn Nijman af.

Vakjury

De vakjury bestaat naast voorzitter Jannes Landkroon uit de leden William Boogaarts, Bruno Steensels, Philippe Mallaerts en Alexander de Vries. Landkroon: ‘Een verkiezing als deze zet vakmensen in de schijnwerpers. Dit is verdiende erkenning voor hun inzet en is tevens een voorbeeld waaraan eenieder zich kan optrekken. Zo profiteert de hele branche van een award als deze.’

Sponsors

De Greenkeeper of the Year-verkiezing wordt gesponsord door Toro, ICL en Wiedenmann. Vakblad Greenkeeper organiseert de verkiezing al sinds 2014. Met de verkiezing wil de uitgever van dit blad het werk van greenkeepers in het zonnetje zetten. Hoofdredacteur Hein van Iersel: ‘De jaarlijkse prijs is inmiddels uitgegroeid tot een prestigieuze onderscheiding in deze sector. Niet alleen vragen wij op deze manier aandacht voor het belang en het vakmanschap van greenkeepers; de winnaar kan ook rekenen op veel waardering van zijn vakgenoten. Bovendien straalt de glans van de titel af op het hele bedrijf of de organisatie waar de winnaar werkt.’

Erelijst

In het verleden werd de prijs gewonnen door respectievelijk Koert Donkers (2014), Kristian Summerfield (2015), William Boogaarts (2016), Vincent de Vries (2017), Arjen Westeneng (2018), André van der Woude (2019), Tom Maddison (2020), Ben Hooper (2021) en Marco Blom (2022).