Het eerste golfnieuws

Kipp Popert leidt in G4D Open en Daphne van Houten beste dame

Daphne van Houten

Kipp Popert heeft zijn status als ’s werelds beste golfer met een handicap benadrukt door op de eerste dag van de G4D Open in Woburn een voorsprong van drie slagen te nemen.

De Nederlandse Daphne van Houten opende als beste Nederlandse in het toernooi. Zij ging in 82 slagen rond en staat daarmee in het algemeen klassement gedeeld 27e. Mari Berkers begon het toernooi met 83 slagen. Bij de mannen wist de Nederlander Tycho Kuiper met 79 slagen op de gedeelde 14e plek te komen.

“Het was geweldig om de opening afslag te slaan. Met zoveel mensen die kijken, en de zenuwen, voelt het altijd fijn om dat te doen. Ik sloeg ook nog eens een goede. Het was geweldig om te doen, plus een par halen op de eerste hole”, liet Daphne weten.

De 25-jarige Popert mengde zes birdies met slechts twee bogeys in een openingsronde van vier onder par van 68 om zijn positie als de best gerangschikte speler op de World Ranking for Golfers with Disability (WR4GD) te benadrukken.

Popert, die cerebrale parese heeft, was vorig jaar tweede achter Brendan Lawlor in het inaugurele kampioenschap en schitterde in de zon op de Duchess Course terwijl hij zijn negen overwinningen op de G4D Tour probeert toe te voegen.

De Ier Lawlor, tweede gerangschikt in de wereldstand, die een zeldzame aandoening heeft genaamd Ellis–van Creveld-syndroom, gaf toe dat hij misschien opnieuw in een duel met Popert zou kunnen belanden, aangezien hij tekende voor een één-onder-par 71, geholpen door een birdie op de laatste hole.

Mike Browne – wiens linkerbeen werd geamputeerd na een dienstongeval – plaatste ook een 71, een enorm indrukwekkende prestatie gezien de Engelsman dubbel bogey maakte op de 5e hole voordat hij zich herstelde. De Australiër Lachlan Wood staat op gelijke hoogte, met de Zuid-Afrikaan David Watts en Johan Kammerstad uit Zweden volgend best geplaatst op één boven par.

Een andere Engelse speler, Thomas Blizzard, 18, deed gisteren een A-Level-examen maar hield zijn focus om binnen de top tien te blijven na een ronde van 76. Daphne van Houten uit Nederland, de beste vrouwelijke speler in het veld, sloeg de openingsafslag op weg naar een 82.

Vorig jaar opgericht, is het kampioenschap – gehouden in samenwerking tussen The R&A en de DP World Tour en ondersteund door EDGA (formeel de European Disabled Golf Association) – een van de meest inclusieve ooit gehouden.

De G4D Open omvat negen sportklassen over meerdere beperkingsgroepen, met 80 mannen en vrouwen van zowel amateur- als professioneel niveau uit 19 landen.

Gehouden over drie dagen tot en met vrijdag over 54 holes brutostrokeplay, zal er een algehele winnaar zijn, samen met een winnaar van het andere geslacht en een brutoprijs in elk van de sportklassen die verschillende categorieën bestrijken in Staand, Intellectueel, Visueel en Zittend.

Tony Lloyd uit Engeland (Staand 1), geboren met bilaterale bovenste ledemaat phocomelia (hij noemt dit het hebben van ellebooglange armen zonder handen), leverde een 86 om zijn vaardigheden te benadrukken.

Toeschouwers zijn welkom om bij Woburn aanwezig te zijn voor The G4D Open, waarbij toegang en parkeergelegenheid gratis zijn.

De oprichting van The G4D Open volgt op de opname van de Modified Rules of Golf for Players with Disabilities in de Rules of Golf en de voortdurende administratie van de WR4GD door The R&A en USGA.

Over The G4D Open

The G4D Open wordt gehouden in samenwerking met The R&A en de DP World Tour en wordt ondersteund door EDGA. Het is volgens de World Ranking for Golfers with Disability (WR4GD) het meest inclusieve evenement in de golfwereld en heeft spelers van alle leeftijden, mannen en vrouwen, amateurs en professionals. Inschrijvingen zijn geaccepteerd van spelers met alle IPC-erkende in aanmerking komende beperkingen.

Samen met een reeks ontwikkelingsacties gedurende de week, toont The G4D Open alle drie de fasen van de spelersweg van proever, deelnemer tot deelnemer. De G4D Tour, gelanceerd in februari 2022, maakt deel uit van het streven van de DP World Tour naar inclusiviteit in golf en is gericht op de best gerangschikte spelers van de WR4GD. Het heeft een schema van negen toernooien die op dezelfde baan worden gespeeld, dezelfde week, als DP World Tour-evenementen.