Kaymer en Oosthuizen naar klimaatneutraal KLM Open

27-08-2010-kaymer

27-08-2010-kaymerZeist – De laatste twee Major winnaars van 2010 Martin Kaymer en Louis Oosthuizen zijn enkele van de spelers uit de top van de wereldranglijst die over twee weken aan de start van het KLM Open verschijnen. De 91ste editie van het toernooi wordt van 9 tot en met 12 september gespeeld op de Hilversumsche Golf Club. Door een groot aantal concrete maatregelen en investeringen, onder meer in de energievoorziening, is het KLM Open volledig klimaatneutraal. Daarmee is het toernooi één van de meest duurzame grote sportevenementen van Europa.

Kaymer bezet dankzij zijn zege in het US PGA Championship de vijfde plaats op de wereldranglijst. Hij is de hoogst geplaatste speler in het Nederlandse toernooi van de European Tour. Lee Westwood, derde op de wereldranglijst, heeft zich teruggetrokken uit het toernooi wegens een blessure. In zijn plaats is Louis Oosthuizen aangetrokken. De Zuid-Afrikaan won in juli het Brits Open op St Andrews met zeven slagen voorsprong. Voor het eerst in de geschiedenis van het KLM Open staan er twee spelers aan de start die in hetzelfde seizoen een major wisten te winnen.

Na het sluiten van de inschrijflijst voor het KLM Open, maakte toernooidirecteur Daan Slooter tijdens een persconferentie het definitieve spelersveld bekend. Robert Karlsson, Ross Fisher (winnaar KLM Open 2007), Alvaro Quiros, Andres Romero, Francesco Molinari, Darren Clarke, Tod Hamilton (winnaar Brits Open 2004), Michael Campbell (winnaar US Open 2005) en Jeev Milkha Sing dragen bij aan een van de sterkste spelersvelden van de afgelopen jaren.

De drie vaste Tourspelers, Robert-Jan Derksen, Joost Luiten en Maarten Lafeber, voeren een lijst aan van 15 Nederlanders die in het KLM Open zullen spelen.

KLM Open klimaatneutraal

Op het hoofdkantoor van het Wereld Natuur Fonds, maakte Slooter ook bekend dat de partners van het KLM Open, KLM, ABN AMRO, Deloitte en organisator THIS IS GOLF, ernaar streven om het Nederlandse toernooi op de European Tour laten worden tot een van de meest duurzame sportevenementen van Europa. De organisatie is er reeds in geslaagd stappen te ondernemen die ook de komende editie duurzamer maken. Uitgangspunt is een klimaatneutraal toernooi, waarbij de voetafdruk van het evenement na het nemen van preventieve maatregelen wordt gemeten en gecompenseerd.

Voorbeelden van maatregelen en initiatieven die moeten leiden tot een duurzaam KLM Open zijn:

Ter vervanging van de tot nu toe gebruikte dieselaggregaten zijn drie transformatoren van netbeheerder Liander nabij de Hilversumsche Golf Club gebouwd. De hoeveelheid stroom die nodig is voor het toernooi levert Nuon volledig groen. De stroom is opgewekt uit de duurzame bronnen wind, waterkracht en/of biomassa.

Cateraar Maison van den Boer serveert overwegend biologische gerechten (zoals vis volgens de viswijzer en biologisch vlees) en drankjes (inclusief koffie van Fair Trade-koffiebonen) en gebruikt biologisch afbreekbaar wegwerpbestek. Het afval wordt gescheiden.

De firma Van Gansewinkel zorgt voor afval inzameling, dat gescheiden wordt aangeleverd (plastic, papier, ijzer, glas en restafval) en wordt gerecycled.

De organisatie gebruikt elektrische scooters en buggies om zich te verplaatsen op het terrein.

KLM compenseert de vluchten van de spelers. KLM is bedrijfspartner van het Wereld Natuur Fonds en investeert de opbrengsten in projecten die gecertificeerd zijn met het Gold Standard-keurmerk.

De spelers worden vervoerd in A-label BMW’s die minder brandstof gebruiken.

De Hilversumsche Golf Club draagt sinds 2009 het certificaat “Committed to Green”, een programma ontwikkeld vanuit de Nederlandse Golf Federatie om de kwaliteit van natuur en landschap op golfbanen te garanderen. Daarnaast ontvangt de club tijdens het KLM Open het GEO-certificaat. De Golf Environment Organization (GEO) is een internationale non-profit organisatie die ernaar streeft de economische, sociale en milieutechnische voordelen van golf voor de omgeving te bevorderen.

Naast reductie en preventie wordt de nog resterende CO2-uitstoot van het toernooi gemeten en gecompenseerd volgens het Gold Standard-keurmerk. Dit keurmerk is in 2003 mede opgericht door WNF en komt na onderzoek van het Ministerie van VROM naar voren als het beste programma om de CO2 uitstoot te compenseren. Het Gold Standard-keurmerk compenseert de uitstoot van broeikasgas door de productie van schone energie (wind, zon, biomassa) in kleinschalige projecten in voornamelijk ontwikkelingslanden. Climate Neutral Group voert de berekening naar de totale CO2-uitstoot van het KLM Open uit en begeleidt het proces naar klimaatneutraliteit. De CO2 -uitstoot wordt voorafgaand aan en na het toernooi berekend. Het bedrag dat nodig is om de uitstoot van broeikasgassen van zowel het KLM Open als het ABN AMRO Ladies Open te compenseren, is nu begroot op 20.000 euro. Dit bedrag wordt betaald door de partners KLM, ABN AMRO en Deloitte en geïnvesteerd in een windenergieproject in Taiwan, waarbij 34 windturbines worden gebouwd die de lokale bevolking van energie voorzien en een alternatief vormen voor vervuilende fossiele energie.

“De beslissing om over te gaan tot actie was snel genomen. Het heeft ons aangenaam verrast dat het zelfs op relatief korte termijn mogelijk was op veel terreinen duurzaamheid na te streven. De positieve en gewillige respons van partners, sponsors en leveranciers om bij te dragen, heeft een grote rol gespeeld,” aldus toernooidirecteur Daan Slooter.

In het streven naar een duurzaam toernooi speelt het Wereld Natuur Fonds (WNF) een belangrijke adviserende rol. ‘Wij zijn erg enthousiast over de wens van het KLM Open haar voetafdruk te reduceren en compenseren. Met concrete maatregelen en gerichte investeringen, zorgt de organisatie ervoor dat zo’n groot toernooi toch minimale impact heeft op klimaat en natuur,’ aldus Johan van de Gronden, directeur WNF.

Het KLM Open voegt zich bij het kleine aantal mondiale sportevenementen, dat stappen onderneemt duurzaam te zijn. De Olympische Winterspelen in Vancouver begin dit jaar waren het eerste sportevenement van formaat dat het thema duurzaamheid op grote schaal doorvoerde. Op het gebied van golfevenementen zijn de voorbeelden schaars. De Ryder Cup neemt dit jaar voor het eerst vergaande maatregelen om het evenement duurzamer te maken. “Als meest prestigieuze golfevenement van Nederland, vervullen wij graag een voorbeeldfunctie voor andere golf- en sportevenementen waar het gaat om duurzaam en klimaatneutraal”, zegt Slooter.

George O’Grady CBE, Chief Executive van de European Tour: “Wij zijn ons zeer bewust van het belang van het milieu en duurzaamheid op gebied van golf en ondersteunen de initiatieven die het KLM Open op dit gebied neemt dan ook van harte.”

Het KLM Open is onderdeel van de European Tour, wordt ondersteund door de partners KLM, Deloitte en ABN AMRO en georganiseerd door THIS IS GOLF. Het KLM Open is een van de best bezochte meerdaagse sportevenementen van Nederland en wordt in 2010 voor de 91ste keer gehouden. Daarmee is het een van de oudste toernooien van de European Tour.

Voor meer informatie: www.klmopen.nl