Karolinka Golf Park: Peter Valášek wint in Polen Max Albertus vierde

Matchplay heeft zijn eigen wetten en het is altijd goed voor een verrassing: terwijl talrijke favorieten struikelden, soms vroeg, greep de Slowaak Peter Valášek de kans en verzekerde hij zich van de titel van de Karolinka Golf Park Matchplay 2021 in Kamień Śląski, Polen. Het was de eerste toernooi overwinning in zijn professionele carrière. In de finale versloeg de 28-jarige de Franse Léonard Bem met 2 & 1.

Kamień Śląski / Polen – Voor de tweede keer na 2018, toen de Pro Golf Tour op de New Golf Club Neu-Ulm de winnaar bepaalde in een man-tegen-man duel, moesten de spelers zich deze week van de wedstrijd bewijzen in matchplay. Eerst bepaalden 78 starters de deelnemers aan het 32 matchplay-veld door middel van twee ronden strokeplay, waarin vooral Mathieu Decottignies Lafon indruk maakte: met 67 en 66 slagen, een totaal van 11 onder par en verzekerde de Fransman zich van de eerste plaats. De winnaar van de NewGiza Pyra-mids Challenge van dit jaar in Egypte kroop in de rol van favoriet op de par 72-baan van het Karolinka Golf Park maar slechts voor een korte tijd: in zijn eerste wedstrijd moest Decottignies Lafon de nederlaag toegeven aan zijn landgenoot Carl Bertrand; de amateur versloeg hem op hole 10, de eerste extra hole.

Alle matchplayrondes in dit toernooi waren aanvankelijk ingesteld op negen holes.

De uiteindelijke winnaar Peter Valášek, die zich als 17e kwalificeerde in de strokeplay nam het in de eerste ronde van de matchplay op tegen de Zwitser Luca Galliano, die hij nipt versloeg op de 9e hole. In ronde 2 duurde het precies even lang om een andere Fransman, Dimitri Darnaud, uit te schakelen en de kwartfinales te halen. Zijn volgende slachtoffer wachtte daar met Leo Mathard en opnieuw een Fransman, en opnieuw de winnaar na negen holes was Peter Valášek.

In de halve finale kwam de Slowaak de Nederlander Max Albertus tegen maar hield het ritme van negen holes onveranderd en stuurde zijn tegenstander de wedstrijd in voor de 3e plaats. Albertus verloor van de de Duitser Maximilian Herrmann (9e hole) en Peter Valášek rekende in de finale af met zijn halve finale veroveraar, de Fransman Léonard Bem.

Van 20-22 jul wordt de Raiffeisen Pro Golf Tour St. Pölten in Oostenrijk gespeeld een klassieker van de Pro Golf Tour. Natuurlijk, net zo klassiek, met drie ronden strokeplay (www.progolftour.de).

Foto boven: Albertus tweede van links naast de winnaar.